Već 15 godina firme bliske vlastima nezakonito dobijaju poslove homologizacije i sertifikacije vozila

Poslovi homologacije i sertifikacije vozila u BiH vrijedni više od 200 miliona KM, prije 15 godina su u spornom konkursu Ministarstva komunikacija i transporta povjereni privatnim firmama, koje opozicija povezuje sa vladajućim strankama.

 

Još 2009. godine tadašnji ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Rudo Vidović iz HDZ-a 1990, zahvaljujući širokim ovlaštenjima koja mu je dao zakon, dodjelio je poslove homologacije i sertifikacije vozila konzorcijumu od tri firme, koji je bio drugorangirani na javnom konkursu. 2012, objavila je BN televizija.

 

Konzorcijum koji je dobio ove poslove od Ministarstva komunikacija i transporta 2009. čine “EIB Centar za motorna vozila” iz Banjaluke, “Institut za promet i komunikacije” iz Sarajeva i “Centar-motor” iz Širokog Brijega.

 

Iako je Sud BiH naredio poništavanje ovog konkursa, novi nikada nije raspisan, ali su tri firme, narednih 10 godina bez problema i za vrijeme svih ministara nakon Vidovića, nastavile da obavljaju ove poslove. Inače, radi se uglavnom o poslovima tehničkih pregleda vozila i provjere da li su karakteristike vozila, dijelova i opreme usklađene sa važećim propisima u BiH.

 

Ministarstvo nije vršilo nadzor nad privatnim firmama koje su provjeravale na desetine hiljada vozila godišnje, niti su im te firme dostavljale podatke o prihodima…

 

Na osnovu samo jedne procjena sudskog vještaka da su privatnici samo u jednoj, 2021. godini zaradili više od 16 miliona maraka na homologaciji i sertifikaciji vozila dijelova i uređaja na vozilima.

 

“Čuli smo navode da je dovoljno da se pošalje fotografija vozila koje se uveze iz EU i da se za to naplati 500-600KM. Te stvari moraju da se nadziru i ispitaju”, naglasio je Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Branislav Borenović.

 

“To su firme koje su jako bliske vladajućim strankama, SNSD-u i HDZ-u i to su firme koje su i finansirale ove stranke”, potvrdio je član ove Komisije Nenad Grković.

 

Oni su na konkursu imali skoro 30 bodova manje od preduzeća “Atomotiv centar”, ali je ministar Vidović izabrao slabije ocjenjeni konzorcijum. Ministar komunikacija i transporta Edin Forto, koji je juče saslušan pred Komisijom za borbu protiv korupcije kaže da je sve urađeno u skladu sa lošim propisima iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, usvojenog davne 2005.

 

“Zašto za ovih 18 godina niko nije izmjenio zakon koji je dozvolio ministru da izabere drugoplasiranog ponuđača?”, pitao je Forto i dodao da nema političke volje da se izmjeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja i da se tako ukinu ovlaštenja ministru da bez kriterijuma bira kome se povjerava obavljanje javnih poslova, pa tako i poslova homologacije i sertifikacije vozila.

 

Međutim, ministar medijima nije otkrio ko to koči izmjene koje predlaže, već samo da mu odbijaju i daju negativno mišljenje na već spreman i usaglašen zakon.

 

Predsjedavajući Borenović je podsjetio da se promjenilo sedam ministara, a da nijedan nije mijenjao Zakon o bezbjednosti saobraćaja, pa je  prema procjenama koje je iznio Borenović, isti konzorcijum od 2009. zaradio više od 200 miliona maraka na poslovima homologacije i sertifikacije vozila. 

 

Forto naglašava da nije do njega i da je ministar svega 15 mjeseci.

 

“Ako tražite krivca podnesite krivičnu prijavu”, istakao je Forto i rekao kako on i Ministarstvo kojim rukovodi, nadležnima stoje na raspolaganju za saradnju i informacije. Obećao je da će provjeriti rad svojih prethodnika i da će se kroz Akcioni plan koji je Ministarstvo donijelo i planira sprovesti, otkriti više informacija o postojanju i razmjerama kriminala u povjerenim javnim poslovima homologacije i sertifikacije vozila u BiH.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *