Vesna Gluvić Čelić nije žalila bužet Doma zdravlja kada su u pitanju najuži saradnici

Nakon što smo pisali o spornim odlukama bivše direktorice Javne zdravstvene ustanove “Dom zdravlja Gradiška”, Vesne Gluvić Čelić, koja je na taj način oštetila budžet ove ustanove za oko 100 hiljada KM, analizirali smo i druge odluke koje je Gluvić Čelić sklapala sa svojim saradnicima, gdje je vršena ista praksa, a sve na teret Doma zdravlja Gradiška. Analizirali smo i ugovore koje je sklapala sa svojim suprugom.

Ono što je važno napomenuti na samom početku, je činjenica da bivša direktorica JZU “Dom zdravlja” Gradiška, Vesna Gluvić Čelić, nije mogla sebi isplaćivati dodatni novac na platu, bez saradnje sa pravnom službom i računovodstvom Doma zdravlja. Upravo su ova dva sektora bila pokriće za ove nezakonite radnje, a sve su pokušali pokriti Statutom Doma zdravlja, odnosno članom 20, koji smo u prethodnom tekstu analizirali, gdje su nas pravnici upozorili da Statut za ovo ne može biti porkiće, jer je njegova pravna snaga slabija od zakona.

Međutim, zakon nije nešto čega su se slijepo držali Tanja Čagljević iz pravne službe i Vesna Obradović iz računovodstva. Tanja Čagljević je šefica pravne službe Doma zdravlja Gradiška i njoj su kroz odluke vršene isplate još od vremena Tihomira Mihajlovića, koji je takođe radio brojne nezakonite radnje, kao direktor Doma zdravlja Gradiška.

Sve što je započeo prethodni direktor Mihajlović spornim odlukama, Gluvić Čelić je nastavila. Tako je na osnovu četiri odluke, od kojih je dvije donio Mihajlović, a druge dvije Gluvić Čelić, Tanja Čagljević svaki mjesec dobijala 800KM neto. Koliko su apsurdne ove odluke, vidi se kada ih detaljno pročitate, pa u jednoj od njih (gdje će Čagljevićeva inkasirati 200KM mjesečno) navedeno da se ona stara za održivost zdravstvenog sistema Republike Srpske. Ovim odlukama i drugim aktivnostima su zaista pokazali kako se staraju o zdravstvenom sistemu Republike Srpske, koji je u teškoj dubiozi.

U pomenutom periodu mandata Vesne Gluvić Čelić, zaposlen je i sin Tanje Čagljević u Dom zdravlja Gradiška, na održavanje IT sistema. Tanja Čagljević je supruga direktora Elektrodistrubucije Gradiška Miše Čagljevića, a svi su kadar stranke SNSD.

Ni malo skromnija nije bila Vesna Obradović, šefica računovodstva u Domu zdravlja Gradiška. Ona je kroz odluke prvo Mihajlovića, a potom doktorice Gluvić Čelić, više od tri godine mjesečno zarađivala takođe 800 KM neto. Obradovićeva je kao i Čagljevićeva, bila plaćena za staranje o očuvanju sistema zdravstvene zaštite Repbulike Srpske. Posebno je zanimljiva činjenica, da je većina odluka donošena na osnovu učešća u radu neke komisije ili projekta, a tu komisiju ili grupu su čiline upravo Obradovićeva, Čagljevićeva i Vesna Gluvić Čelić.

Prethodni put smo ukazali na koji način su nam, iz tada aktuelnog rukovodstva Doma zdravlja Gradiška odgovorili, nakon što smo tražili njihov komentar na ove odluke. Komentar smo tražili i od supruga Vesne Gluvić Čelić, Saše Čelića, koji je za očitavanje nalaza mjesečno zarađivao oko 3.190,00 KM, na osnovu ugovora sklopljenog sa Domom zdravlja Gradiška.

Čelić je u svom odgovoru naveo da je u vrijeme sklapanja ugovora bio jedini radiolog u Bolnici Gradiška, te da je angažovan na osnovu saradnje Doma zdravlja i Bolnice Gradiška.

Nakon odgovora doktora Čelića, poslali smo upit Domu zdravlja, vezan za doktoricu Branku Milošević, gdje smo dobili potvrdu da je ona bila saradnik Doma zdravlja Gradiška, ali nismo dobili više detalja.

Bilo kako bilo, po informacijama stručnjaka nalazi se mogu očitavati od kuće, jer sve funkcioniše elektronski, pa je nalaze mogao očitavati bilo ko. Za sada je ugovor sa Čelićem raskinut, a šta će nova uprava Doma zdravlja Gradiška napraviti sa ostalim odlukama vrijeme će pokazati.

Zloupotreba funkcija u našem društvu je široko rasprostranjena. Osnovni problem je taj što su političke partije zarobile društvo i mi živimo u jednom partokratskom društvu, a kada se otkriju određene nepravilnosti rijetko kada se preduzme neka sankcija za učinjeno smatra politički analitičar Velizar Antić.

“One političke partije koje osvoje vlast na funkcionerska mjesta postavljaju svoje vjerne članove koji imaju njihovu zaštitu. Sa druge strane ovako izabrani funkcioneri rade u interesu prije svega partija, a ne u interesu institucije na čijem se čelu nalaze. I ovo stanje bi mogli definisati kao pravilo, a ne kao izuzetak. U konkretnom slučaju je jako zloupotrebljen i institut V.D. direktora.”

Antić dodaje da se zloupotrebe dešavaju češće kod V.D. direktora.

“Jasno je da kada nekoga imate duži vremenski period u statusu V.D. direktora da će dolaziti do mnogo većih nepravilnosti u njegovom radu kao i raznih zloupotreba. Upravo se to dogodilo i u ovom slučaju. Takođe, veliki problem jeste i nedostatak odgovornosti. Naime, čak i kada se utvrde jasne nepravilnosti u radu izabranih funkcionera oni rijetko odgovaraju za svoje greške, jer bi njihovim procesuiranjem došli i do informacija da su mnoge zloupotrebe rađene u korist političkih partija koje su na vlasti, a otkrivanje takvih zloupotreba u ovakvom partokratskom društvu onima koji su na vlasti nikako nije u interesu. Upravo zbog toga nemamo ni odgovornost za zloupotrebe i malverzacije.”

Jedno je jasno, kada sve saberemo, štetu koju su novčana izdvajanja putem odluka nanijeli Domu zdravlja Gradiška broji se u stotinama hiljada KM. Nebriga za zdravstveni sistem dovela je zdravstvo u dubiozu iz koje se ne nazire izlaz, osim onog prema Zapadnoj Evropi.

IZVOR: InfoVeza

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *