Vlada RS ponovo protivzakonito imenovala direktora koji ne zna koji fakultet je završio

Vlada Republike Srpske po treći put je protivzakonito imenovala Nedeljka Lambetu za vršioca dužnosti direktora Bolnice Trebinje. Vlada je Lambetu posljednji put imenovala na mjesto v. d-a prije godinu dana, pri čemu je čak triput prekršila zakone na koje se sama pozvala. U ranijem razgovoru za “Direkt”, Lambeta nije znao da navede tačne nazive fakulteta koje je završio, a prošle godine je kao prvi čovjek Bolnice Trebinje učestvovao u aferi “Kiseonik”, kada je nabavljao tehnički umjesto medicinskog kiseonika.

 

Prilikom novog imenovanja Lambete, Vlada RS pozvala se na Član 4. stav 2. Zakona o ministarskim, Vladinim i drugim imenovanjima RS koji propisuje da se ovakva imenovanja mogu vršiti na najviše dva mjeseca, koja se ne mogu ponoviti i za koja ukupna naknada za cijeli period ne iznosi više od 5.000 maraka. U praksi ovo znači da Vlada nije mogla imenovati Lambetu ni drugi, a kamoli treći put, već je bila dužna da raspiše javni konkurs za direktora Bolnice Trebinje nakon 60 dana od prvog imenovanja.

 

“Direkt” je ranije pisao o dvostrukom protivzakonitom imenovanju Lambete na mjesto vršioca dužnosti direktora trebinjske Bolnice. On je tada imenovan iako nije imao šest mjeseci iskustva u zdravstvenom menadžmentu, što je bilo propisano statutom ove zdravstvene ustanove.

 

Konfuzni odgovori o diplomama

 

Imenovan je kao diplomirani ekonomista, a naš portal tada je otkrio da je Lambeta studirao na dva privatna fakulteta. Prvo je završio trogodišnje studije bankarstva na tadašnjem Fakultetu za trgovinu i bankarstvo Janicije i Danica Karić (pri današnjem „Alfa BK“ univerzitetu), a onda četvrtu godinu (240 ESPB) na Univerzitetu za poslovne studije (UPS) Banjaluka.

 

Banjalučki UPS našao se u centru skandala krajem 2019. godine, kada je Inspektorat Republike Srpske poništio fakultetsku diplomu koju je na ovom fakultetu stekao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić – Osmica. Diploma mu je poništena nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o lažnim diplomama. Godinu kasnije, portal Inforadar pisao je kako ovaj fakultet od 2018. radi bez akreditacije te da se u zgradi fakulteta, na 3. spratu, nalazi škola plesanja oko šipke, dok su na 4. spratu apartmani koji, umjesto za smještaj profesora fakulteta, služe za izdavanje. Nedugo nakon ovog teksta, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta (HEA) BiH izdala je preporuku za akreditaciju ove visokoškolske ustanove, a onda je, za manje od mjesec dana, i akreditovala.

 

Rješenje o akreditaciji HEA je donijela 1. decembra 2020. godine, a Vlada je Nedeljka Lambetu na mjesto vršioca dužnosti  direktora Bolnice Trebinje prvi put imenovala osam dana nakon toga.

 

Međutim, u razgovoru za “Direkt”, na pitanje koji fakultet je završio i kada, Lambeta nam je tada dao konfuzne odgovore. Nije znao tačan naziv nijednog od dva fakulteta koje je završio, niti tačne godine završetka svojih studija.

 

„Završio sam u Srbiji 180 ESPB 2008. godine, a 2016. godine sam završio doškolovavanje u Banjaluci na fakultetu za Uslužne i poslovne studije. Trenutno sam na master studijama Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu“, kazao je na početku Lambeta, a onda nastavio:

 

„To (u Beogradu, prim. aut.) je Fakultet za bankarstvo, finansije i reviziju, nekadašnja viša poslovna škola. Je li to državni ili nije državni fakultet nemam pojma, mislim da je promijenio naziv, on je ugašen, a 2018. je otvoreno nešto novo“, kaže Lambeta.

 

Na pitanje da li je u pitanju BK fakultet, odgovorio je da jeste.

 

„Bio sam redovni student u Beogradu od 2003. do 2007, u Banjaluci sam završio 2018. godine. Ja sam to uredno upisao i uredno završio, bio sam student na daljinu“, nastavio je Lambeta.

 

U daljem razgovoru spominjao je da je fakultet u Banjaluci završio 2017. godine. Kada je, zaista, diplomirao na UPS-u ostaje nepoznanica, jer odgovor nismo dobili ni od Lambete, ni od Vlade RS. Što se tiče beogradskog fakulteta, „Direkt“ je dobio potvrdu da je Lambeta kod njih diplomirao 2006. godine.

 

Iz fotelje u fotelju

 

Lambeta je istaknuti član trebinjskog SNSD-a i nekadašnji predsjednik omladine ove stranke, a na čelo Bolnice došao je pravo iz fotelje direktora „Komunalnog“ a.d. Trebinje. Istraživanje „Direkta“ pokazalo je da je Lambeta učestvovao u sumnjivim nabavkama u ovom akcionarskom društvu u kojem 30 posto udjela ima Grad Trebinje, a u koje je u njegovom direktorskom mandatu ušla privatna firma jednog od kandidata trebinjskog SNSD-a.

 

Afera “Kiseonik”

 

Kao vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje, Nedeljko Lambeta učestvovao je u aferi “Kiseonik”, kada je za liječenje pacijenata nabavljao tehnički umjesto medicinskog kiseonika. Zbog ovoga je protiv njega predata krivična prijava trebinjskom Okružnom javnom tužilaštvu koja još nije dobila epilog.

IZVOR: Direkt/ Jelena Denda Borjan

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *