22/02/2024

Vodenica na rijeci Rakitnici u Rogatici ponovo melje

Na 23 kilometra dugom toku rijeke Rakitnice nekada je bilo više od 30 vodenica i nekoliko mlinova. Napretkom tehnologije oni su pali u zaborav, pa se u rogatičkom kraju odavno nije čuo zvuk vodeničkog ili mlinskog točka. Ipak, to se odnedavno promijenilo, jer je na Rakitnici, u selu Guždelji, pokrenuta obnovljena vodenica porodice Sorak.

Nakon odlaska u penziju Drago Sorak je odlučio da vrijeme ispuni tako što će obnoviti i pokrenuti pradjedovu vodenicu. To je i učinio sa bratom Dajom, uz podršku porodice i Opštine Rogatica. Vodenica je uveliko u pogonu i ispunjava svoju namjenu, budući da pojedini domaćini na mljevenje donose i po 500 kilograma žita.

Istina, nije to kao u stara vremena, ali svakako osnovni cilj Soraka je bio da se sačuva parče porodične tradicije, kao i značajan svjedok minulih vremena. U vrijeme dostupnosti različitih materijala porodica Sorak se maksimalno trudila da zadrži autentičnost vodenice: drvenim badnjevima voda se usmjerava na vodenički točak (kolo) koji je sada od metala, a nekada se obično pravio od bukovog drveta. Snaga vode na taj način pokreće ostatak “mašinerije” koja je u potpunosti tradicionalna: vodenični kamenovi, drveno čeketalo, koš i sanduk. I sam objekat izgrađen je od drveta i kamena, a kao nekada u njemu je opremljena prostorija za boravak i noćenje.

Modernizacija se ogleda u tome što je ova porodica na vodenički točak povezala automobilski generator za proizvodnju električne energije, što je dovoljno za unutrašnje osvjetljenje vodenice. U budućnosti planiraju ugradnju agregata, koji bi mogao da osvjetljava teren oko vodenice, kao i izgradnju ribnjaka.

Vodenice na Rakitnici nekada su značile život za stanovništvo Rogatice i njenih sela, ali i sela susjednih opština. Osim primarnog, imale su i širi društveni značaj – u njima se okupljalo, dogovaralo, pjevalo i pilo. Uz sve to za vodenice su vezivana različita vjerovanja o onostranim silama. Danas kada se većini ovih objekata ne poznaju ni temelji, postoji makar ova vodenica u Guždeljima koja podsjeća na stara vremena, ali i na prolaznost i gubitak značaja nečega što je bilo ključno za preživljavanje.

IZVOR: Rogatica.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *