Vodovod Brezovice- dodatni troškovi iz budžeta, a mještani još uvijek nemaju vodu

U decembru prošle godine SPIN Info je objavio priču o izgradnji vodovodnog sistema Brezovice u opštini Pale, čiji stanovnici više od 20 godina slušaju obećanja i čekaju uredno vodosnabdjevanje. Konačno, prošle godine sredstva za izgradnju vodovodnog sistema u iznosu od 450.000 KM obezbijedila je Vlada Republike Srpske kroz program direktne podrške opštinama i gradovima .

 

“Ovaj ugovoreni posao biće realizovan u sedam faza, uključujući sve elemente od izgradnje kaptaže, do priključenja svih krajnih korisnika na novi vodovodni sistem. Rok za završetak svih radova je 90 dana od uvođenja izvođača radova u posao”, saopšteno je iz opštine Pale nakon potpisivanja ugovora, u junu prošle godine.

 

Međutim, iako je načelnik opštine Pale Boško Jugović obećao da će sve faze realizacije projekta biti završene krajem septembra, ni pola godine kasnije korisnici nisu priključeni na izgrađeni vodovodni sistem.

 

U međuvremenu, ni načelnik opštine, a ni direktor JP “Vodovod i kanalizacija” ad Pale Dejan Kojić, iako su odgovarali na naša pitanja, nisu pomenuli da je pored sredstava koje je Vlada RS uložila u ovaj projekat, iz budžeta opšine Pale izdvojeno dodatnih 65.000 KM. Mediji su pisali i da je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS svojevemeno angažovao stručna lica, koji su sa predstavnicima opštine i vodovodnim preduzećem izvršili obilazak područja Brezovice i upoznali sa sa projektom. Analizom dostavljenog Idejnog rješenja, stručni tim je projekat prepoznao kao kvalitetan i neophodan. Tada je odobreno 35 000 KM na račun opštine.

 

Kako su uložena pomenuta sredstva pitali smo ponovo načelnika Jugovića.

 

Ovih 60 000 KM koje pominjete odnose se uglavnom na izradu projektne dokumentacije, na izradu pristupnih puteva i toga što smo mi propratno radili na realizaciji kompletnog projekta”, kaže načelnik Pala za SPIN Info.

 

S druge strane, direktor KP “Vodovod i kanalizacija” ad Pale Dejana Kojića kaže ne zna na koji način su utrošena ta sredstva, vjerovatno je riječ o rezervoaru na Kobiljoj glavi.

 

“Mi imamo ugovor potpisan na 370 000 plus PDV, mi smo izveli radove po ugovoru niti nam je uplaćivano šta više niti smo tražili. Mi smo samo izvođač radova ostalo je na opštini”, kaže Kojić u telefonskom razgovoru za SPIN Info.

 

Načelnik ne zna koliko će još novca iz budžeta biti izdvojeno za ove namjene

 

Opština Pale sklopila je sporazum sa vlasnicima privatnih parcela da mogu izvoditi radove prilikom izgradnje vodovodnog sistema u ovom naselju. Ti isti vlasnici parcela nakon izvedenih radova traže određena obeštećenja zbog štete koja je nanijeta njihovim privatnim imanjima.

 

Trenutno se bavimo procjenom i nastojimo da postignemo dogovor, ne radi se o otkupu zemljišta nego o sanaciji šteta i izmirenju obaveza”, rekao je načelnik prošlog mjeseca.

 

A na pitanje našeg novinara koliko će to dodatno koštati građane Pala, dobili smo odgovor da još nemaju tačne podatke.

 

Koliko će građana koštati priključak?

 

Ostaje pitanje koliko će mještani dodatno iz svog džepa morati izdvojiti za priključenje na mrežu. Direktor Kojić kaže da cijena zavisi od utrošenog materijala, odnosno udaljenosti objekta od distributivnog cjevovoda.

 

“Za svaki objekat posebno izlaze naši tehničari na teren,a prema mojim informacijama priključak na Brezovicama će koštati okvirno od 350 do 530 KM”.

 

Pošto nije sezona radova, priključenja na novu vodovodnu mrežu krenuće tek od proljeća, tako će projekat koji je trebao biti gotov u jesen čekati još par mjeseci.

 

 

Pale: Koalicionim partnerima za izgradnju vodovodnog sistema 450 000 KM, mještani i dalje bez vode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *