Vozom od Čapljine do Nikšića preko Trebinja ralnost ili iluzija?

Trebinje već 20 godina čeka ispunjenje obećanog. Aerodrom je obećanja koje se u našem gradu spominje pred svake lokalne ili opštinske izbore, ali na realizacij ovoga projekta do sada nije urađeno ništa. Pored ovoga, obećano je i povezivanje našeg kraja sa ostatkom zemlje željezničkim saobraćajem. Koliko je realno ispunjenje ovih projekata veoma je upitno?

Uskoro bi željezničkom prugom mogla biti povezana tri glavna grada, i to Sarajevo, Podgorica i Tirana.

Preduslov za to je konačni dogovor i početak realizacije projekta izgradnje mediteranske željeznice, koja bi, uz jadransko-jonski autoput, povezala zemlje regije od Grčke, preko Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, do Italije, u okviru kojeg je jedan od ključnih segmenata revitalizacija pruge koja bi povezala Mostar (Sarajevo) i Podgoricu, odnosno potez od Čapljine do Nikšića preko Trebinja.

Niz sastanaka

Ministar komunikacija i saobraćaja BiH Vojin Mitrović otputovao je u Crnu Goru, gdje će održati niz sastanaka o ovoj temi.

Teško je predvidjeti početak radova, ali upravo počinjemo intenzivnije razgovore za izgradnju pruge od Čapljine do Nikšića. Studija je urađena, postoji zainteresiranost tri države. Sigurno je da će ovaj željeznički pravac doprinijeti razvoju BiH. Radi se o vrlo bitnom projektu, o kojem ćemo razgovarati s partnerima u Crnoj Gori”, kazao je za „Avaz“ ministar Mitrović.

Govoreći o aktuelnom poskupljenju goriva u BiH, istakao je da čuje vapaje autoprevoznika, ali naglasio da to ipak nije u nadležnosti državnog ministarstva.

Poskupljenje u BiH je rezultat poskupljenja u svijetu, nažalost, teško da mi na to možemo uticati. Hrvatska je imala namjeru da interveniše, ali je odustala. Imali smo sličan ovakav period i tad su cijene bile još više nego trenutno, ipak su se nakon nekoliko mjeseci cijene smirile i došle na normalan nivo. Optimista sam, mislim da ćemo u narednom periodu imati stagnaciju cijena nafte”, istakao je Mitrović.

Aerodrom Trebinje

Na pitanje o eventualnoj izgradnji aerodroma u Trebinju, Mitrović je kazao da je na putu do Crne Gore svratio i do Trebinja, gdje je održao niz sastanaka.

Uprkos izvještavanju medija, mi nikad zvanično nismo dobili upit Hrvatske u vezi s izgradnjom ovog aerodroma. Njihov najbliži aerodrom su Ćilipi, koji je vrlo ograničenog kapaciteta, stoga ne vidim problem“. rekao je Mitrović.

Trebinje već 20 godina čeka ispunjenje obećanog. Aerodrom je obećanja koje se u našem gradu spominje pred svake lokalne ili opštinske izbore, ali na realizacij ovoga projekta do sada nije urađeno ništa. Pored priče o izgradnji aerodroma koju Trebinjci slušaju već 20 godina, u ovoj godini je obećano povezivanje Trebinja željezničkim saobraćajem sa najbližim gradovima.

Koliko je realno ispunjenje ovih projekata, i da li će pruga, kao i aerodrom ostati samo obećanje?

IZVOR: Trebinje24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *