Zabraniti rad nedjeljom u trgovini ili povećati dnevnice?

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, krenuo je sa aktivnostima koje za cilj imaju stopostotnu zabranu rada nedjeljom ili ograničavanje broja radnih nedjelja.

Osim što su uputili inicijativu Savezu opština i gradove RS da se rad nedjeljom u trgovinama zabrani ili ograniči, iz sindikata najavljuju i pregovore sa udruženjem potrošača i poslodavaca ali i sa radnicima. Prijedlog sindikata je ukoliko nije moguće da se potpuno zabrani rad nedjeljom, da se ograniči na 16-17 nedjelja godišnje i da bude plaćenije u odnosu na radne dane, što trenutno nije slučaj.

U prilog odluci idu i rezultati aknete koju je proveo Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti gdje 94,31 posto osoba smatra da je potrebno u potpunosti zabraniti rad nedjeljom u trgovinama. 

Slučaj na terenu je drugačiji. Do sada su ovu odluku usvojile dvije opštine u Republici Srpskoj, Višegrad i Mrkonjić Grad. Iako se provođenju ove odluke najviše protive poslodavci, u slučaju opštine Višegrad zamjerke su imali i radnici koji su većinom smatrali da ako Višegrad želi da postane turistički grad, trgovačke i druge radnje moraju raditi i nedjeljom. 

U drugom dijelu BiH, inicijativu da se zabrani rad nedjeljom pokrenuo je parlamentarac Irfan Čengić krajem prošle godine, ali ju je Vlada FBiH odbila kao neprihvatljivu.

U Republici Srpskoj u oblasti trgovine zaposleno je 47.000 radnika i u oblasti usluga 13.000 radnika što ukupno čini oko 22% od ukupnog broja zaposlenih. Prema statističkim podacima prosječna neto plata u oblasti trgovine je u septembru 2019. godine iznosila 711,00 KM što je 37,5% potrošačke korpe. Međutim oko 50% radnika u trgovini prima platu 450,00 KM na koju je dodat minuli rad i prevoz pa se te plate kreću od 500,00 do 550, 00 KM. Uslovi rada u trgovini su jako teški i fizički i psihički. Radi se dosta prekovremeno bez naknade. I pored svega treba imati u vidu da ovi statistički podaci ne odražavaju stvarnu slikustanja na tržištu rada Republike Srpske.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *