Zakon o plaćanju RTV takse važi samo ako ste prosječan građanin, inače ne!

Piše: Sanja Vasković

Pod vladavinom prava podrazumijeva se poštovanje nekoliko principa koji su stari koliko i prve države. Osnovni princip je da su svi jednaki pred zakonom. Govoriti da je tako danas bilo bi čista utopija, pogotovo u Bosni i Hercegovini u kojoj poštovanje i provođenje zakona ne predstavlja stil života, već više izbor pojedinaca koji su u nekim slučajevima predmet čuđenja. Na primjer, ako napravite prekršaj u saobraćaju i kažete policajcu da vam napiše krivičnu prijavu bez da se “dogovorite”, i policajci će pomisliti da nešto nije u redu sa vama. Zemlja paradoksa.

Nije ni da su svi zakoni kreirani za opšte dobro, oni koji ih kreiraju više misle na svoje dobro, ali generalno stepen poštovanja zakona i vladavina prava u našoj zemlji nisu na zavidnom nivou.

Javni RTV servis u BiH oblast je kojom se od njegovog osnivanja i možda prisilnog nametanja u svrhu pomirenja i suživota naroda, bave različite strukture, ali još uvijek nisu našle adekvatno rješenja za opstanak i način funkcionisanja. Pitanje naplate RTV takse kao zakonske obaveze posebno je pitanje o kome se vodi pravna, ali i racionalna borba u smislu da veliki broj ljudi nije zadovoljan pruženom uslugom, ne želi da plaća ili jednostavno nema televizor, ali zakon je zakon, mora se.

Tako se juče desilo da je gospodin iz Banja Luke izgubio spor u vezi neplaćanja RTV takse, pa mu prema rješenju Osnovnog suda slijedi zaplijene stvari iz kuće. Iako korisnik ističe da je odbio plaćati pretplatu jer je lošeg zdravstvenog stanja i da mu je doktor preporučio da ne gleda televiziju, o čemu svjedoči i nalaz specijaliste, sud je sud, a ćud je ćud, što bi rekao Balašević i odluka se mora ispoštovati.

Čekajte, pa to uvijek ide tako, nije valjda da je moguće da registruješ firmu u Republici Srpskoj ne plaćaš nikakve obaveze državi, između ostalog ni RTV taksu, računi se gomilaju, opomene, tužbe, sudska rješenja, i ti jednostavno “izgasis firmu” i to je to. Trla baba lan, da moguće je! Da nikome ne morate da ogovarate i da sud neće zaplijeniti imovinu jer to pravno lice nema nikakve imovine na sebi. E sad, ako hoćete još da se igrate sa državom i zakonom, osnujete novu firmu, ali na ime srodnika, kumova, prijatelja, i opet stižu računa za RTV taksu i naravno ne morate da plaćate. Sjajno!

Dakle, zakoni postoje samo za obične, prosječne građane, i oni odgovaraju pred zakonom, oni koji ih kreiraju su iznad njih i to je surova istina o društvu u kojem živimo.

A vi, gledajte televiziju, a posebno one programe gdje pričaju kako nam je dobro, to i plaćamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *