Чет. сеп 21st, 2023

Zakupac „Nove Romanije“ prikriva dugove i prijeti medijima

Zakupac „Nove Romanije“ Sokolac, firma “Hamdo grup”, žestoko je reagovala na informaciju o dugovanju 800.000 maraka za poreze i doprinose radnicima, tvrdeći da su oklevetani i da im je to ostavilo negativne ekonomske posljedice koje će tek biti poznate, iako je pozadina još gora, jer po ovom osnovu duguju 887.771 maraka.

 

Oni su u, kako su ga nazvali, demantiju portalu CAPITAL za prenesenu vijest iz drugog medija, a koji su poslali i načelniku opštine Sokolac Milovanu Cicku Bjelici, zbog njegove izjave, iznijeli da je osnivač društva pretrpio duševne bolove čija je vrijednost 3.000 maraka.

 

Toliko, naime, se u ovom dopisu zahtijeva da plati CAPITAL, ali i svako ko je ovu informaciju objavio u roku od 24 sata, pod prijetnjom tužbe, čak i prije nego što se pravnim putem utvrdi da je postojala kleveta.

 

“O visini materijalne štete ćemo vas obavijestiti nakon što se ista u cjelosti manifestuje”, naveli su u svom zahtjevu, ali nam nisu objasnili ko će biti taj ko će tu materijalnu štetu da utvrdi.

 

Ukratko, imaju tri zahtjeva, da im se odmah objavi demanti, da „ne duguju 800.000 KM poreza i doprinosa“, da im se CAPITAL javno izvini i da im odmah uplati 3.000 KM.

 

 

Sraman pokušaj pritiska i zataškavanja

Sve ovo bio je povod da detaljno ispitamo da li je “Hamdo grup”, koji je zakupac “Nove Romanije”, čije je obaveze preuzeo, dužan i koliko Poreskoj upravi Republike Srpske, ali i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kad već pričamo o porezima.

 

Informacije koje smo dobili pokazuju da je situacija u ovom preduzeću još gora, a dugovi viši nego što je i Bjelica znao, jer ukupno iznose 887.771 maraka.

 

“Ukupan dug poreskog obveznika „Hamdo grup“ iznosi 789.300 КM, te je za ovog poreskog obveznika pokrenut postupak prinudne naplate i blokiran mu je žiro račun. Pokrenut je i izvršni postupak. “Nova Romanija” duguje 98.471 КM, te je za ovog poreskog obveznika pokrenut postupak prinudne naplate i blokiran žiro račun, a pokrenut je i izvršni postupak”, rekli su nam u Poreskoj upravi Srpske.

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su nam rekli da je dug na današnji dan po osnovu PDV-a poreskog obveznika “Hamdo Grup” 4.869 KM i to o osnovu automatskog razreza poreske obaveze za poreske periode 2108 i 2109, naknadni teret prinude i kamata.

 

“Dug poreskog obveznika “Nova Romanija” iznosi ukupno 75.359,89 KM”, rekli su u UIO BiH.

 

Dakle, ukupna dugovanja ovih privrednih subjekata su 968.000 maraka za poreze i doprinose, te indirektne poreze.

 

Bjelica kaže da je i on šokiran jer je dobio istu opomenu i demanti, kao i zahtjev za obeštećenje u iznosu od 3.000 maraka.

 

“Ne mogu da vjerujem šta vidim i čitam. Poreska uprava u Istočnom Sarajevu bila je veoma tolerantna prema “Hamdo grup” jer su željeli da se nekako nastavi sa radom i da radnici dobiju plate. Dali su im i reprogram, pa ni to nisu plaćali. Kada su počinjali, obećali su da će zaposliti radnike i preuzeti obaveze “Nove Romanije” prema Republici i radnicima. Jedno vrijeme su poštovali sve, radnici su bili prezadovoljni, a kada su se investitori posvađali, sve je stalo”, rekao je Bjelica.

 

On kaže da je imovina “Nove Romanije” velika, da je u njenom vlasništvu oko 200.000 hektara zemljišta i oko 40.000 kvadrata pod objektima.

 

“U posljednje dvije godine radnici su otpuštani, poslati su na čekanja, proizvodnja je stala, a on je počeo da zamajava i radnike i javnost. „Hamdo“ ne plaća ni radnike niti izmiruje obaveze prema državi, može da priča šta god hoće”, tvrdi Bjelica.

 

Zato je opština, kaže on, tražila da se raskine ugovor sa “Hamdo grup” i da se na tom mjestu formira poslovna zona koja bi se davala u zakup zainteresovanim privrednicima.

 

Sporni tekst objavljen je na Srni 28. maja pod naslovom “Bjelica: Riješiti status “Nove Romanije” u kojem je Bjelica rekao da je “lokalna uprava, u saradnji sa višim nivoima vlasti, ušla u rješavanje statusa “Nove Romanije” preispitivanjem novog ugovora o zakupu kruga ove drvne industrije sa jednim od katarskih investitora.

 

Bjelica je rekao da, prema njegovim saznanjima, firma “Hamdo grup” zakupac dijela proizvodnog prostora ove drvne industrije, nije izmirila skoro 800.000 KM obaveza prema radnicima za doprinose i poreze i da je Poreska uprava Republike Srpske blokirala imovinu te firme.”

 

IZVOR: CAPITAL/Andrijana Pisarević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *