Zaposleni ovlastili gradonačelnika da im smanjuje platu po svojoj volji

Predstavnici Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske potpisali su početkom prošle godine sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem kolektivni ugovor kojim su mu omogućili da po svom nahođenju, može smanjivati plate zaposlenima u Gradskoj upravi i do 30 odsto, kada on ocijeni da nisu ispunjeni očekivani rezultati.

 

To je bilo definisano članom 12, koji je osporen pred Ustavnim sudom Republike Srpske od strane Sindikata uprave Republike Srpske koji u gradskoj upravi Trebinja takođe ima svoju organizaciju.

 

Oni su u svojoj apelaciji naveli da kolektivni ugovor nije u skladu sa Zakonom o radu jer jer propisuje manja prava i nepovoljnije uslove rada od onih utvrđenih zakonom izbacivši usput i instrument disciplinskog postupka.

 

Sud je to potvrdio, a u svojoj presudi naveo kako su Ćurić, ali i sindikalna organizacija izašli iz zakonskih okvira.

 

“Potpisnici kolektivnog ugovora su za nepostojanje određenih rezultata odredili kaznu drugačiju od kazne propisane zakonom. Ugovarajući destimulativni dio plate utvrđuje gradonačelnik bez disciplinskog postupka, potpisnici su uredili odnose suprotno zakonu”, navodi se u odluci koja je u posjedu portala CAPITAL.

 

 

Ćurić je u odgovoru na apelaciju negirao tvrdnje pravdajući se da je htio da izbjegne registrovanje disciplinskog postupka u personalnom dosijeu zaposlenih.

 

Priznanje Ćuriću kako bi se izbjegao postupak

Sindikalna organizacija gradske uprave je navela kako prava radnika nisu umanjena jer mu se plata može smanjiti samo uz njegovu saglasnost.

 

“Omogućeno mu je da prizna da je učinio povredu dužnosti ili da nije postigao rezultate ili da o navedenom odlučuje diciplinska komisija”, stoji u njihovom odgovoru.

 

Predsjednik Sindikata Uprave Republike Srpske Božo Marić koji je podnio apelaciju kaže da je od početka bilo jasno da će ovaj kolektivni ugovor biti osporen.

 

“Ne možete davati gradonačelniku ingerencije koje nema i od sebe praviti robove. Na ovaj način su se pokušala legalizovati ovlašćenja koja gradonačelniku po zakonu ne pripadaju. U podređeni položaj doveli su sve zaposlene ispod njega”, kaže Marić.

 

Sa druge strane, predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović kaže za CAPITAL da ne vidi kako su radnici ovim ugovorom podređeni.

 

“Nije to baš tako. Pored destimulacije definisana je i stimulacija radnika, za nekog ko dobro radi i ima rezultate”, kaže Zelenović.

 

Prema njegovim riječima, organizacija koju vodi nikad ne bi dozvolila da se nešto radi na štetu radnika.

 

“Čim se pojavi bilo koji vid ugroženosti radniika, mi ćemo stati iza naših ljudi”, rekao je Zelenović.

 

IZVOR: Capital

Foto: Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *