Zašto Bisera Turković sve češće boravi u Ginexu i Pretisu?

Naši izvori upozoravaju da se Turkovićkine posjete Ginexu i Pretisu za sada odvijaju mimo zvaničnih institucija. Podsjećamo, Ginex, Pretis i Igman u većinskom vlasništu su Vlade FBiH

Bivša šefica bh. diplomatije nije odgovorila na upit Fokusa jesu li tačne informacije da se sada bavi poslovima posrednika u prodaji i izvozu oružja. Dokumentacija poslana firmama namjenske industrije iz Ureda premijera FBiH Fadila Novalića sadrži plan o uvođenju jedne katarske firme u partnerstvo s bh. kompanijama, ali koje bi taj projekat skupo platile.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ/FOKUS.BA

 

Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova BiH i dugogodišnja ambasadorica BiH u više zemalja u svijetu, sve više se zanima za poslove najrespektabilnijih firmi namjenske industrije u FBiH. Kako za Fokus tvrde pouzdani izvori, Turkovićku najviše zanima kako teče uspostava poslovnih odnosa firme Barzan Holdings sa Unis Ginexom iz Goražda, “Pretis” u Vogošći, te “Igman” u Konjicu.

 

Naši izvori upozoravaju da se Turkovićkine posjete Ginexu i Pretisu za sada odvijaju mimo zvaničnih institucija, ali da je u sve upućen federalni premijer Fadil Novalić. Podsjećamo, sve tri navedene firme u većinskom vlasništu su Vlade FBiH.

 

SVI BISERINI PUTEVI VODE U KATAR

 

O tome da se Barzan uvede u našu namjensku industriju i to po, za tu firmu, povoljnim uvjetima plan je skrojen još ranije.
Dokumentacija o tome, koja je u posjedu Fokusa, 7. aprila 2022. godine upravama navedenih kompanija namjenske industrije stigla je iz Ureda premijera Fadila Novalića, a poslala ih je e-mailom njegova konsultantica Aida Soko.

 

Prijedlog projekta saradnje s katarskom firmom stigao je iz Ureda Fadila Novalića

 

Prema tom planu, u bh. firmama namjenske industrije trebala bi se implementirati tri projekta s Barzanom, te još jedan projekat između Vlade FBiH i te firme iz Katara ukupne vrijednosti oko 270 miliona KM!

 

Projektom koji nosi naziv “FBiH – PROFILI PROJEKATA” predviđeno je da se katarskoj firmi u našim kompanijama omogući po jedna proizvodna linija, a naše firme bi zauzvrat iz Katara dobile u najam mašine i opremu, no to bi plaćale, a predviđeno je da katarskoj firmi bude isplaćivan dio profita iz naših kompanija namjenske industrije!

 

Naslovna strana projekta o uvođenju katarske firme u namjensku industriju u FBiH

 

Realizacija tog projekta u Ginexu je trebala početi još prošle godine, ali uprava i Nadzorni odbor Ginexa odbili su saradnju na način kako je to zamislio Novalić, a nakon toga došlo je do odluke Vlade FBiH o smjeni direktorice Ginexa Munevere Fočo. Poznato je da su tu smjenu spriječili masovni protesti radnika Ginexa i građana Goražda prošle godine u aprilu i u maju, a u mjesecima koji su uslijedili Novalića su primorali da se u pogledu svojih namjera s katarskom firmom primiri.

 

Međutim, razvoj situacije nakon prošlogodišnjih općih izbora koji je stvorio neizvjesnost o ulasku u vlast SDA i očuvanju poluga moći i kontrole, naročito u namjenskoj industriji koju Novalić neprikosnoveno kontrolira osam godina, ponovo su ga natjerali na “ofanzivno” djelovanje pa je zajedno s Turković ubrzao realizaciju svoga ili bolje rečeno njihovog zajedničkog plana.

Treba podsjetiti da je Bisera Turković u periodu od 2018. do 2019. godine bila ambasadorica BiH u Kataru. Od 2019. do januara 2023. godine Turković je bila ministrica vanjskih poslova BiH i u svakoj od tih godina putovala je u Katar. Da su veze Turković s tom zemljom posebne, dokazuje i to da je u Ambasadi BiH u Kataru zaposlila sina.

 

Za ovu priču najzanimljivija posjeta Bisere Turković Kataru bila je ona u oktobru 2021. kada je u društvu Novalića i u javnosti neimenovanih direktora bh. firmi namjenske industrije boravila u toj zemlji i tada na svom Facebook profilu objavila status u kojem je, između ostalog, navela da su u Dohi bh. kompanije namjenske industrije potpisale sporazume “o tehničkoj saradnji s vodećom katarskom državnom kompanijom nadležnom za ovu oblast”.

 

Navela je Turković tog 25. oktobra 2021. godine i da je “Katar spreman investirati u razvoj novih proizvodnih kapaciteta, a na bazi ranije potpisanih prvih milionskih ugovora koji su bili početak uspješne i trajne saradnje dvije države i u ovoj oblasti”.

 

Od tada do danas nije poznato o kakvim milionskim ugovorima je riječ. Naši izvori kažu da ih posebno zabrinjava to što su Turković i Novalić koristili državne pozicije i kapacitete pri ostvarenju saradnje s katarskom firmom i katarskim zvaničnicima, a sada je Turković koristi, kako kažu, za privatne svrhe i ličnu korist.

 

Od zajedničke posjete Turković i Novalića Kataru prošlo je više od godinu, a nakon toga oni više nisu javno spominjali Katar niti najavljene investicije i milione kojima su se hvalili dok su o našem trošku uživali u Dohi.

 

PROJEKAT “KAPISLA” I SHEMA RASPODJELE PROFITA

 

Prema projektu iz Novalićevog ureda, zajednički projekat Ginexa i katarske firme dobio je naziv “Kapisla”, po najpoznatijem Ginexovom proizvodu – inicijalnoj kapisli. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 17 miliona maraka, dok je kao period implementacije naveden dvije godine.

 

On podrazumijeva da se za katarsku firmu osigura posebna proizvodna linija i to s opremom koju bi Ginex od njih dobio na lizing, te da se osigura skladište za katarsku firmu u kojoj bi držali zalihe.

 

Što je najskandaloznije, Ginex bi plaćao lizing troškova za opremu katarskoj firmi i još bi joj transferirao dio profita, kako se navodi u dokumentu, „u skladu s ugovorenom shemom raspodjele profita“!

 

Naši izvori, upućeni u poslovanje Ginexa kažu da ovakav model saradnje ide na štetu goraždanske firme, jer Ginex na računu ima oko 40 miliona maraka i može sam kupiti mašine potrebne za proširenje kapaciteta, a ne da se izlaže nepotrebnom trošku plaćenog iznajmljivanja opreme od bilo koga.

 

Ističu i da je besmislen i apsolutno nedomaćinski prijedlog da se katarskoj firmi daje dio profita, pogotovo u vrijeme kada je Ginexova kapisla jedan od najtraženijih proizvoda u svijetu, naročito otkako je Rusiji, kao nekadašnjem najvećem proizvođaču kapisle, zbog agresije na Ukrajinu obustavljen izvoz ovog proizvoda.

 

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Fokusa, Nadzorni odbor Ginexa, u sastavu Sedad Dedić i Alem Omerhodžić, tadašnji članovi Odbora u ime državnog kapitala, i Hamid Pršeš, član Odbora u ime dioničara Ginexa, na sjednici 19. aprila 2022. godine dali su saglasnost upravi Ginexa da se nastave pregovori za realizaciju projekta s katarskom firmom, ali da se tokom pregovora isključe uslovi o zajedničkom profitu, lizing opremi i transferu dijela profita.

 

S druge strane, uprava Ginexa nije imala jedinstven stav o ovom pitanju. Munevera Fočo, direktorica Ginexa, i Admin Peštek, izvršni direktor za ekonomiku, marketing i komercijalne poslove, bili su za saradnju s Barzanom, ali ne po uvjetima koji su predloženi u Novalićevom projektu, dok je Hasan Tafro, izvršni direktor za proizvodnju, iskazao saglasnost s modelom saradnje Ginexa i katarske firme koji je stigao iz Novalićevog ureda.

 

Podijeljeno mišljenje Uprave “Ginexa” o saradnji s katarskom firmom: Fočo i Peštek protiv davanja dijela dobiti, Tafro “za”

 

Na toj sjednici direktorica Ginexa Munevera Fočo kazala je da je “interes Vlade FBiH da se uspostavi saradnja ove firme iz Katara s fabrikama namjenske industrije” iako, kako je sama kazala, Ginex taj projekat može realizirati sam.
Također, Fočo je tada kazala da je saradnja goraždanske i katarske firme “inicirana s državnog nivoa i da o tome pregovaraju Ministarstvo odbrane Katara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH”. Odgovor na naš upit upućen MVPBiH jesu li i kakve pregovore vodili s Ministarstvom odbrane Katara još čekamo.

 

Danas kada se premijeru Novaliću i Nerminu Džindiću, ministru energetike, rudarstva i industrije, bez čijeg se znanja u firmama gdje je Vlada FBiH većinski vlasnik ništa ne može poduzeti, zbog promjene vlasti nakon osam godina “drmaju stolice”, radnici firmi namjenske industrije koji ne smiju istupati javno upozoravaju da se plaše da se preko Bisere Turković ubrzava realizacija ovog projekta koji je na čekanju već skoro godinu dana.

 

Prošlogodišnji protesti jesu pokvarili Novalićeve planove, ali i nedostatak podrške Nadzornog odbora, jer već mjesecima traje “saga” o imenovanju drugog člana Odbora u ime državnog kapitala, bez čijeg glasa nema ispunjenja Novalićevih želja.

 

Naime, pored Sedada Dedića, u ime državnog kapitala bio je imenovan Meho Deljo. No, saznajemo da on nije bio dovoljno podoban za provedbu Novalićevih prohtjeva pa je Vlada FBiH umjesto njega nedavno imenovala Mirsada Dučića, iako upućeni tvrde da je Deljo nezakonito smijenjen i da mu mandat traje do 2025. godine.

 

KO JE JELENA ULJAREVIĆ?

 

Naši izvori tvrde da Novalić preko Dučića želi ostvariti svoj utjecaj na odluke u Ginexu, te da uz njegovu pomoć umjesto Fočo na konkursu za direktora Ginexa, koji je nedavno okončan, pobjedu odnese Hasan Tafro, za kojeg tvrde da je blizak Novaliću.

 

Uvođenjem Bisere Turković u posredničke poslove u firmama namjenske industrije ponovo se otvara pitanje ovog problema i gubitaka koje naše kompanije iz ove oblasti trpe po ovom osnovu, jer je općepoznato da su proizvodi bh. firmi za proizvodnju oružja i municije u svijetu itekako traženi i da se mogu prodati direktnim putem i bez angažiranja posrednika koji na taj način zarađuju ogroman novac, a koji bi mogao ostati u našim kompanijama.

 

Poput modela saradnje u Ginexu, sličan način saradnje s katarskom firmom osmišljen je i s Pretisom Vogošća i Igmanom iz Konjica.

 

Za sada je neizvjesno koliko će Novalić i Turković uspjeti u svom poduhvatu i koliko njihova nastojanja da udovolje stranim partnerima zainteresiranim za udio u našoj namjenskoj industriji već sada štete navedenim firmama.

 

Izvoz i proizvodnja za Katar da, ali ne s posrednicima i ne uz uvjete koje nam je postavio Novalić – zaključuju naši izvori.

 

Da su firme namjenske industrije, a naročito Ginex, stalno na meti pokušaja da im se nametnu sumnjiva i za njih nepovoljna partnerstva, svjedoči još jedan slučaj o kojem Fokus također ima dokumentaciju.

 

Riječ je o pregovorima uprave Ginexa sa izvjesnom Jelenom Uljarević iz Srbije koja je 2021. godine posredovala u uvođenju firme Italsistemi iz Milana u svojevrsno partnerstvo s Ginexom i realizaciju zajedničkih projekata.

 

Uljarević je, prema našim saznanjima, dolazila na sastanak i kod premijera Novalića, koji na naš upit o tome nije odgovorio.

 

Prema nama dostupnim dokumentima, Munevera Fočo i Fadil Novalić bili su ušli “duboko” u pregovore s Uljarević, a da ni članovi Nadzornog odbora nisu znali o čemu se tačno radi.

 

Čak je bila formirana i radna grupa za provedbu tog projekta. Zanimljivo je da je jedan od e-mailova o Ginexu koje je Jelena Uljarević prosljeđivala firmi Italsistemi u Milanu adresiran i na izvjesnog Đorđa Avramovića.

 

Prepiska s Jelenom Uljarević , iz Srbije čak stigao i projekt izgradnje pogona u krugu “Ginexa”

 

Inače, osoba s tim imenom u srbijanskim medijima je spominjana kao nezvanični specijalni izaslanik Aleksandra Vučića u pregovorima s kompanijom RIO Tinto u vrijeme istoimene afere u Srbiji.

 

O ovom projektu s Italsistemima je Nadzorni odbor Ginexa tek zvanično raspravljao u aprilu 2022. godine, a nakon što su na sjednici Odbora iznesene ocjene da je ustvari “srbijanska politika ubacivanja u ovaj krug firme zbog kapisle” i da je “riječ o špijunima”, priča o ovome u Ginexu je “zamrla”.

 

Međutim, naši izvori tvrde da bi ovi pregovori mogli biti nastavljeni, ali ne s Ginexom, nego s nekom drugom kompanijom u FBiH.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *