22/02/2024

PITAMO: Zašto se realizuje projekat “Pametne javne rasvjete” u gradu čije pojedine ulice uopšte nemaju javnu rasvjetu?

Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS) predstavlja agenciju osnovanu u cilju promocije, koordinisanja, planiranja i sprovođenja razvojnih aktivnosti na području grada. Kako je navedeno na stranici ove agencije, jedina  iz BiH je dio jednog značajnog međunarodnog projekta pod nazivom “ Esmartcity”.

Naime, ovaj projekat koji se realizuje u saradnji sa devet partnera u šest evropskih zemalja ima za cilj “unapređenje inovacionih kapaciteta gradova u mediteranskom području (?) kroz uspostavljanje inovacionih ekosistema koji će uključivati građane, preduzeća, istraživačke i akademske institucije i lokalne vlasti, primjenjujući koncept pametni grad.” (Koncept pametnog grada spaja informacionu i komunikacijsku tehnologiju i razne fizičke uređaje povezane s mrežom, kako bi se optimizovalo dejstvo gradskih usluga).

Naime, Gradska razvojna agencija učestvujući u ovom projektu realizovala je pilot projekat “Pametna javna rasvjeta u Istočnoj Ilidži”. Pa da analiziramo šta je to što je konkretno urađeno ovim projektom, i šta znači za građane ove opštine. Na stranici Gradske razvojne agencije piše da su, pazite sad, “na NEKOLIKO postojećih stubova javne rasvjete postavljeni odgovarajući senzori na šetalištu u Dabrobosanskoj ulici u Istočnoj Ilidži, a potom je razvijena aplikacija koja omogućava praćenje i upravljanje javnom rasvjetom, prilagođavanje nivoa osvjetljenja potrebama, te mjerenje stepena zagađenosti vazduha”. Dalje,  “navedena instalacija je pionirski poduhvat u ovom dijelu Evrope (???) i predstavlja prvi potpuno funkcionalni servis pametnog grada u regiji zapadnog Balkana, koji se sastoji od hardverskog dijela u formi senzorskih blokova za mjerenje zadatih parametara i softverskog dijela u formi podatkovnog centra za prikupljanje i spasavanje podataka… “

Zaista, pričati priče da je Istočno Sarajevu u rangu gradova zapadne Evrope po bilo čemu, a ne po modernim ekološko-energetskim projektima jeste najblaže rečeno, uljepšavanje stvarnosti. I projekat realizovan na svega nekoliko stubova javne rasvjete u jednoj ulici?

 Jedan od zadataka svake lokalne zajednice svakako je, pored ostalog, i praćenje savremenih procesa razvoja, te realizovanje koncepta “pametnih gradova”, ali pričamo konkretno o opštini Istočna Ilidža na čijoj teritoriji  još uvijek postoje ulice i dijelovi naselja koji nisu pokriveni javnom rasvjetom. Kako onda da pričamo o pametnoj javnoj rasvjeti?

Uzmimo za primjer Ravnogorsku ulicu u Vojkovićima u kojoj se tek krenulo sa realizacijom projekta javne rasvjete.  Koliki je značaj upravo ove ulica govori i podatak da su je opštinske vlasti proglasile industrijskom zonom i pozvale investitore da grade na ovom dijelu opštine, a još uvijek nisu obezbjeđeni svi potrebni uslovi da bismo privukli dovoljan broj investitora na prostore opštine. Osim toga, bilo je riječi i o izgradnji moderne saobraćajnice, odnosno proširenju postojećeg magistralnog puta, što za sada ipak ostaje samo priča, kao i dobar dio projekata koji se najavi u Bosni i Hercegovini i ostane samo potpis na papiru i izjava za medije.

Gradska razvojna agencija čiji je osnovni cilj razvoj i unapređenje grada Istočno Sarajevo, trebala bi više funkcionisati na realnim potrebama građana i svoje projekte usmjeriti prije svega na stvarno stanje na terenu, svakodnevne potrebe građana, a ne da pričamo o pilot projektu pametne javne rasvjete koji u sebi sadrži integrisani multifunkcionalni senzorski sistem kojim se upravlja sa jednog mjesta, dok mnoga mjesta našeg grada još uvijek čekaju  najobičniju javnu rasvjetu.

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *