Zašto Skupština Grada Istočno Sarajevo ignoriše građane?

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” 04. juna predala je građansku inicijativu Skupštini Grada Istočno Sarajevo, ali još uvijek nije dobila nikakav odgovor od Grada Istočno Sarajevo da je inicijativa stavljena na razmatranje. Naime, prema Statutu i Poslovniku rada Skupštine Grada Istočno Sarajevo, nadležni organ je dužan da u roku od 30 dana razmotri inicijativu i obavijesti podnosioca inicijative.

Građanskom inicijativom, koju je svojim potpisom podržalo preko 2000 građana sa teritorije Grada Istočno Sarajevo, se zahtijeva da se zaustavi izgradnja mHE Samar i mHE Slapi na Kasindolskoj rijeci, pokretanje procedure o zaštiti Kasindolske rijeke u skladu sa Prostornim planom RS do 2025. kao i obezbjeđivanje zakonitog poslovanja mHE Podivič te brisanje iz prostornog plana Republike Srpske mHE na Kasindolskoj rijeci. Tri mHE, mHE Podivič, mHE Samar i mHE Slapi, uopšte nisu predviđene Prostornim planom grada Istočno Sarajevo odnosno one su u Prostornom planu za Republiku Srpsku predviđene samo na teritoriji opštine Trnovo, ali ne i na teritoriji opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, na kojima je takođe planirana njihova gradnja, što je i dovelo do reakcije i pobune građana.


Mi nećemo odustati od naše borbe, očekujemo da nadležni gradski organi rade u skladu sa zakonom i interesima građana te da zaustave izgradnju mHE na Kasindolskoj rijeci. Ovim putem najavljujemo čak i mirno okupljanje u ovom mjesecu, ukoliko Skupština Grada ne postupi u skladu sa Statutom i Poslovnikom te ne razmotri građansku inicijativu kojom se traži hitna zabrana mHE na Kasindolskoj rijeci“, navodi Sara Tuševljak, predstavnica neformalne grupe građana Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci.


Podsjećamo, građani već nekoliko mjeseci vode borbu za zaustavljanje izgradnje 3 mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci. Uprkos evidentnom lošem stanju životne sredine na terenu, u septembru prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ipak je izdalo Rješenja kojima se obnavljaju ekološke dozvole za male hidroelektrane ‘’Podivič’’, ‘’Slapi’’ i ‘’Samar.

1 thought on “Zašto Skupština Grada Istočno Sarajevo ignoriše građane?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *