“ZATVORENO, HVALA VAM GOSPODO”- natpis na zgradi fabrike “MOFAS” Istočno Sarajevo

Nakon što je nekadašnji prijeratni industrijski gigant “Famos” 2015. ugašen formirana je nova firma “MOFAS” čiji su većinski vlasnici postali investitori iz Tešnja i NJemačke, a Vlada Republike Srpske, bar u papirima, zadržala je 49% vlasništva.

Svake godine prihodi “MOFAS-a” umaljivali su se skoro za milion, da bi naprasno, u roku od godinu dana 2020. ova firma poslovala sa gubitkom od oko 1.150.260,00 KM, a radnici, njih oko 70 poslani su kućama, na čekanje. Već mjesec dana rade sa prekidima, primili su tek pola junske plate, a doprinosi za penziono i socijalno osiguranje, karte za prevoz radnika kao i druge obaveze, kažu, nisu uplaćeni već tri godine. SPIN Info i ranije je pisao o skorom gašenju ovog, jednog od rijetkih proizvodnih preduzeća u Istočnom Sarajevu.

Preduzeće je pred gašenjem, a radnici koji od institucija Srpske traže pomoć za sada dobijaju samo obećanja. Na posljednjem sastanku koji je polovinom jula održan u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, radnicima je rečeno da je rješenje da se ide u restrukturisanje preduzeća.

O svim problemima u ovom preduzeću informisali su i Vladu RS, koja je jedan od suvlasnika, iz koje su ih uvjeravali da će naći način da riješe problem. Osim toga, i partneri Vlade odgovornost prebacuju na većinskog vlasnika.

Ukoliko se što hitnije ne iznađe rješenje i spasi ovo preduzeće na ulici će ostati oko 70 radnika “MOFAS-a”, koji su, između ostalog, najavili i proteste, a da su nezadovoljni nebrigom nadređenih o gašenju jednog od prijeratnih industrijskih giganta pokazuje i natpis na zgradi “MOFAS-a” u Istočnom Novom Sarajevu na kojem piše:”ZATVORENO; HVALA VAM GOSPODO”.

I dok se u Istočnom Novom Sarajevu grade zgrade na skoro svim površinama u urbanom dijelu grada, proizvodna preduzeća propadaju, a radnici za koje izgleda niko ne mari mogli bi ostati na ulici ukoliko se ne iznađe rješenje ovog problema. I tako se, što bi iz vladajući stranke rekli, nastavlja prosperitet i razvoj Republike Srpske.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *