Сре. сеп 27th, 2023

Zaustavimo nekontrolisanu gradnju i urbicid na Bjelašnici i Igmanu

Neformalna grupa građana Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu je danas organizovala uličnu akciju kako bi informisala javnost o problemu nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu.

 


Poblem nekontrolisane gradnje i urbicida na Bjelašnici i Igmanu proizilazi iz nezakonite izmjene i dopune Prostornog plana Kantona Sarajevo iz 2017. godine koji nije u skladu sa važećim prostornim planom višeg nivoa kao ni sa Federalnim prostornim planom iz 1981. godine koji je jošobavezujući.

Prostor Igmana i Bjelašnice ima posebnu važnost za očuvanje pitke vode i čistog zraka u Kantonu Sarajevo. Zbog velike raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, determinisanih nekoliko desetina reliktnih i endemičnih vrsta flore i faune, posebnih vrijednosti pejzažnih predjela, specifičnih klimatskih parametara prostora gdje se sudaraju mediteranska ikontinentalna klima za Igman i Bjelašnicu su navedenim planom predviđeni najviši oblici zaštite. I pored ove činjenice, od 2004. godine se pristupilo masovnoj izgradnji stambenih objekataapartmana te nedopustivoj sjeći šume i krčenju šumskog zemljišta. Mimo svih pravila i uprkos mnogim uredbama koje regulišu izgradnju, vodozaštitne zone i otpadne vodena sceni je bezobzirno narušavanje svih procedura, a kao posljedicu toga svjedočimo činjenici da je na ovim olimpijskim planinama devastirano preko 8.000,000 m2 šume i šumskih livada. Zbog svega toga tražimo da se zaustavi dalja nelegalna gradnja i uništavanje prirode na Bjelašnici i Igmanu, ističu predstavnici neformalne grupe građana Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu.

 

Osim zabrinutih građana, i federalni revizori su 2016. upozoravali na nepravilnosti u vezi s izgradnjom apartmana na Bjelašnici. Pored toga i Agencija za borbu protiv korupcije i upravljenje kvalitetom Kantona Sarajevo je uočila nepravilnosti prilikom ishodovanja dozvola za krčenje šume i izdavanje odobrenja za građenje te je podnio krivičnu prijavu kod Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu zbog krčenja šume u 4 slučaja, te izdatih odobrenja za gradnju čak 13 objekata.

 

”Nećemo dozvoliti da se nastavi nelegalna gradnju na olimpijskim planinama”, poručuju iz neformalne grupe građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *