Zaustaviti targetiranje novinarki na ličnoj osnovi

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima osudili au verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije iz Banjaluke.

 

Iz BH novinara kažu da je na pitanje novinarke da li (Nenad Nešić) poput Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno je napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju. Nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagovali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao sa napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.

 

“Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare i novinarke u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na ličnoj osnovi. Zabrinjavajuće je da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke”, ističu u saopštenju BH novinari.

 

Upravni odbor BH novinara još jednom podsjeća političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga. Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki nikako ne mogu biti politički “argument” ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *