22/02/2024

ZAVOD ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA VOJKOVIĆI: Neprirodno niska ponuda za nabavku opreme za vešeraj

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera dodijelio je ugovor za nabavku opreme za vešeraj firmi GTS iz Sarajeva. Iako je procijenjena vrijednost nabavke bila 31.500 KM, GTS je opremu ponudio za 24.400 KM, što je Zavod i prihvatio. To znači da je cijena izabrane ponude neprirodno niska – čak 7.100 niža u odnosu na procijenjenu.

 

Zbog toga, ali i dodatnih stavki, portal Pratimo tendere ovoj nabavci dodijelio je crvenu zastavicu, ocijenivši je rizičnom.

Naime, postupak nabavke ne provodi se u vremenskom roku navedenom u planskim dokumentima za 2023. U planu javnih nabavki naveden je 6. mjesec 2023., a obavještenje o nabavci objavljeno je 29. novembra prošle godine. Osim toga, sam postupak nabavke naknadno je uvršten u planske dokumente.

Postupak nabavke nije podijeljen na LOT-ove, a obrazloženje nedijeljenja nije adekvatno. Kako navodi ugovorni organ, predmet nabavke nije moguće podijeliti na LOT-ove jer se radi o robama koje čine jednu cjelinu – opremu za vešeraj.
U samom postupku izjavljena je žalba, a način na koji je sastavljena tenderska dokumentacija ukazuje na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

U tehničkim specifikacijama do detalja su navedene karakteristike tražene robe, što se vidi na fotografijama ispod.

 

Osim ove, Zavod je u proteklim godinama provodio više nabavki u cilju opreme vešeraja. Žurnal je pisao o načinu na koji se nabavlja oprema, ali i poslovanju privredne jedinice u okviru Zavoda koja nije u sistemu javnih nabavki. Iako se oprema za vešeraj nabavlja iz budžeta Zavoda, privredna jedinica koja ostvaruje prihod od pranja veša u samom Zavodu, nigdje ne raspisuje javne pozive niti prikazuje prihode od opranog veša. Dakle, uopšte se ne nalazi u sistemu javnih nabavki.

S obzirom da je Zavod javna ustanova, postavlja se pitanje na koji način Concordia dolazi do vanjskih saradnika, kako odlučuje ko će oni biti, kao i to kako se uopšte vrši dogovor sa hotelima kojima će pružati usluge pranja veša.

 

(pratimotendere.ba)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *