Objekat mjesne zajednice u Mokrom nije završen ni nakon dvije godine, novih 40.000 maraka za opremanje

U maju 2022. godine načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je ugovor sa firmom “Radis” iz Istočnog Sarajeva o izgradnji novog objekta Mjesne zajednice Mokro. Rok za izvođenje radova bio je “oko 150” dana. Ni nakon dvije godine objekat nije završen. ”Uvjeren sam da će firma ‘Radis’, sa kojom opština ima dobra iskustva, uspjeti na vrijeme da završi radove”, rekao je tada načelnik Jugović.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Nakon potpisivanja ugovora u maju 2022. godine tehnički direktor firme “Radis” Jovana Pržulј izrazila je zadovolјstvo što su “potpisali značajan ugovor za opštinu Pale, te istakla da će ispoštovati sve odredbre iz ugovora i izvesti sve radove u predviđem roku”.

 

Radovi nisu završeni u predviđenom roku, a za to niko nije odgovarao.

 

I načelnik Jugović je naglasio da: “Mjesna zajednica Mokro u opštini Pale zaslužuje takav objekat, s obzirom na broj stanovnika, djece i stepen razvoja”, pa je odnos prema mjestu iz kojeg dolazi pokazao na taj način da od izvođača nije tražio da završi radove na vrijeme, niti sankcionisao kašnjenje.

 

Opština Pale je prije par dana raspisala tender za opremanje objekta Mjesne zajednice ukupne vrijednosti 34.188 KM bez, odnosno skoro 40.000 KM sa PDV-om.

 

 

Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena, a rok za dostavljanje ponuda sutra, odnosno 04.06.2024. godine.

 

Podsjećamo, vrijednost radova na izgradnji objekta mjesne zajednice u Mokrom koje je izvodila pomenuta firma “Radis” je 700.000 KM.

 

Kao što smo ranije pisali, ono što je sporno jeste da se od ponuđača tražilo da dostave spisak od najmanje dva uredno izvršena ugovora, sličnog ili istog karaktera iz oblasti visokogradnje, čija pojedinačna vrijednost prelazi 760.000 KM s PDV-om u posljednje tri godine.

 

“Na ovaj način se značajno ograničava konkurencija, što dalje smanjuje mogućnost da ugovorni organ, u ovom slučaju Opština Pale, potroši što je moguće manje novca za ove radove.  No, ono što je još bitnije jeste da je prekršen zakon. Prema Uputstvu za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda, jasno je naznačeno da, kada se traži dokaz o izvršenju više ugovora, njihov zbirni iznos ne smije biti viši od procijenjene vrijednosti nabavke. U ovom slučaju, zbirni iznos je duplo viši u odnosu na procijenjenu vrijednost, što jasno upućuje na kršenje zakona”, pisao je portal Pratimotendere.ba.

 

Umjesto renoviranja postojećeg objekta načelnik Boško Jugović odlučio je da je isplativije srušiti objekat te sagraditi novi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *