Zloupotrijebio funkciju pa nagrađen novom

Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” i šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, daleko od očiju javnosti pravosnažno je osuđen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja “tešku” 23.000 KM, saznaje eTrafika.

Piše: Goran Dakić/eTrafika

Fotografija: Grad Banjaluka

 

Topića je, prije dvije godine, osudio Kantonalni sud u Livnu koji mu je izrekao uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, ukoliko u roku od jedne godine ne počini drugo krivično djelo, a pomenuto je u potpunosti ostalo nepoznato u javnosti, iako je on jedan od najaktivnijih lokalnih političara i neko ko se gotovo svakodnevno pojavljuje u medijima.

U presudi se navodi da je Topić zloupotrebu počinio kao službena osoba u Federaciji BiH, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Kantona 10. Iako se radi o krivičnom djelu protiv službene dužnosti, pravosnažna presuda Topiću nije bila smetnja da ostane na čelu javne ustanove. Sudsko vijeće mu nije izreklo zabranu vršenja bilo koje funkcije ili djelatnosti, a moralna i etička odgovornost je izostala.

“Optuženi je kriv što je u periodu od 18. decembra 2013. do 23. marta 2015. godine, u svojstvu ministra, iskoristio službeni položaj i drugom pribavio imovinsku korist, a budžetu Kantona 10 nanio štetu u ukupnom iznosu od 23.058 KM”, navodi se presudi Kantonalnog suda u Livnu.

Dopada vam se ova priča? Podržite eTrafiku simboličnom pretplatom na Patreonu i pomozite joj da stvara ovakve sadržaje. 

Naglašava se da je Topić bio svjestan svog djela, te da je htio njegovo počinjene tako što je sa doktorom S.R. zaključio Ugovore o djelu na osnovu kojih mu je 15 mjeseci isplaćivano 1.400 KM mjesečno (plus porez), za posao koji nije urađen.

Naime, spornim ugovorima je dogovoreno da S.R. za potrebe Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih izvrši analizu zdravstvenog sektora i drugih poslova, koje nije uradio.

Topić je, kao naručilac posla, bio dužan da pregleda i primi posao, te da na kraju mjeseca S.R. isplati ugovoreni iznos. Naloge za isplatu je uredno potpisivao 15 mjeseci, iako od S.R. nije zaprimio nikakav dokument o izvršenom poslu, niti je posao obavljen.

Iz dokumenata, u koje su novinari naše redakcije imali uvid, vidljivo je da je krivični postupak protiv Topića vođen više od tri godine. U prvostepenom postupku Opštinski sud u Livnu ga je oslobodio optužbe u novembru 2018. godine. Međutim, oslobađajuću presudu ukinuo je Kantonalni sud u Livnu i odredio održavanje nove rasprave. U drugostepenom postupku Topić je 14. juna 2021. godine, proglašen krivim i osuđen na uslovnu kaznu.

“Presuda je postala pravosnažna 14. oktobra 2021. godine. Žalbu na presudu izjavili su kantonalni tužilac i optuženi Dragoslav Topić. Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH, žalbe su odbijene, te je presuda Kantonalnog suda u Livnu potvrđena”, odgovorila je v.d. predsjednica Kantonalnog suda u Livnu Ozrenka Vidačak.

U presudi se navodi da je prilikom odmjeravanja kazne sud kao olakšavajuće okolnosti cijenio to što Topić, do tada, nije osuđivan, korektno držanje prema sudu, kao i protok vremena od izvršenja krivičnog djela. Otežavajuće okolnosti nisu pronašli.

“Sud je mišljenja da će se ovom vrstom i visinom kazne postići kako opšta, tako i posebna svrha kažnjavanja”, navodi se u presudi. Topića je sud obavezao na plaćanje troškova postupka, dok je zahtjev Kantona 10 za nadoknadu štete u iznosu od 23.000 KM upućen na parnicu.

U međuvremenu, Topić se iz ministarske fotelje “preselio” u aktuelnu, gdje je direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, kao i odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka. Takođe, u decembru 2022. godine, imenovan je za člana Uprave Fudbalskog kluba “Borac”. Iz ranijeg perioda u svojoj biografiji ima funkciju savjetnika generalnog direktora “Lutrije RS”.

Sve pomenute funkcije je obavljao kao kadar najveće partije u Srpskoj, koju predvodi Milorad Dodik, a pravosnažna presuda za zloupotrebu službenog položaja očigledno nije bila prepreka da mu se otkaže povjerenje, pa je nakon nje značajno uvećao broj funkcija koje obavlja.

 

 

Odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Smiljana Moravac Babić, za naš portal kaže kako je ne iznenađuje da se u ovoj presudi ne zna ama baš ništa. Ona ističe da je jedno od glavnih obilježja SNSD-ove vlasti – zataškavanje.

„Očigledno je da je sve to zataškano. Nije prvi put da se to radi kada je SNSD u pitanju. Moćnici mogu sve, pa i to. Stranka kojoj Topić pripada mu je omogućila da to gurne pod tepih. Nije on jedini. On je jedan od mnogih. Kako je moguće da bude direktor Studentskog centra pored te presude? Ako mu zakon to omogućava, moral ne bi smio“, istakla je Moravac Babić za eTrafiku.

 

 

Viši istraživač i saradnik za pravne poslove u “Transparency International-u” BiH Damjan Ožegović, za naš portal kaže kako ovakve presude na žalost nisu prepreka u obavljanju bilo koje funkcije u Srpskoj.

„Izborni zakon je jasan i u njemu se navodi da takve presude nisu osnov za oduzimanje mandata. Potpuno ista stvar je i sa drugom funkcijom koju Topić obavlja. Eventualno može da se pojavi kao primjedba u toku konkursa ili prilikom zapošljavanja, ali o tome niko ne vodi računa. Međuentitetska razmjena podataka je na veoma slabom nivou. Ne možemo govoriti čak ni o moralnim ‘sankcijama’ dok se zakon ne promijeni“, rekao je Ožegović za eTrafiku.

Topić nije odgovarao na naše pozive, ali ni poruke u kojima smo postavili konkretna pitanja, pa smo ostali uskraćeni za njegovu stranu priče.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *