Анализа старосне структуре политичара у Босни и Херцеговини

Податке прикупио и обрадио социолог Владимир Васић

Анализом старосне структуре политичара у БиХ по свим нивоима власти обрађено је 342 лица и добијени су подаци о старосној структури. Према резултатима анализе најмлађи политичар у Босни и Херцеговини (обрађени подаци анализе), тј. лице које обавља јавну функцију је народни посланик у Народној Скупштини Републике Српске, Драшко Станивуковић са 27 година живота, док је најстарији, начелник општине Велика Кладуша, Фикрет Абдић са 81 годином живота.


Просјечна старост шефа државе је цијелих 60 година. У тренутном сазиву трочланог предсједништва Босне и Херцеговине, најстарији је Бошњачки члан, Шефик Џаферовић (63) док је најмлађи Хрватски члан, Жељко Комшић (56).

Када је у питању старосна структура парламентараца, у Босни и Херцеговини је 55,62 године, најстарији је СНСД-ов Средоје Новић (73) а најмлађа, опет СНСД-ова Сања Вулић (32).


Босна и Херцеговина има релативно младу поставу министара у Савјету министара Босне и Херцеговине са просјеком година од 51,38. Најмлађи је министар за људска права и избјеглице, Милош Лучић (34) док је најстарија министрица вањских послова, Бисера Турковић (66).


У Републици Српској, просјек година руководиоца кључних институција (предсједник, премијер, предсједник скупштине) је 58,6. Најстарији је први човјек парламента Српске, Недељко Чубриловић (67) година, док је нешто млађа од њега предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић (53).


У Народној Скупштини у Републици Српској најмлађи је, народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић (27) а најстарији у парламенту Српске је, народни посланик Наташа Радуловић (69). Просјечна старост народног посланика у Републици Српској је 48,62 године.


У поређењу два парламента, Народне Скупштине Републике Српске и парламента Босне и Херцеговине долазимо до сазнања да је по старосној структури парламент Републике Српске „млађи“ у односу на државни парламент Босне и Херцеговине. Просјечна старост посланика Народне Скупштине Републике Српске је 48,62 године док је на државном нешто „искуснија“ група са 55,62 године.


Просјечна старост министара у Влади Републике Српске је 48,75 година. Најстарији министар у Влади Републике Српске је Антон Касиповић, министар правде са 64 године живота, док је најмлађи Златан Клокић, министар за економске односе и реагионалну сарадњу, са навршених 37 година живота.


У поређењу Владе Републике Српске са државном владом, долазимо до сазнања да је Влада Републике Српске има млађу поставу (48,75) у односу на државни ниво (51,38).


На локалном нивоу, у Републици Српској, просјечна старост градоначелника је 51,37 година, најстарији је градоначелник Бијељине Мићо Мићић (64) а најмлађи градоначелник Добоја, Борис Јеринић (40). Када је ријеч о начелницима локалних заједница, просјечна старост је 44,33 године, најмлађи је начелник Источне Илиџе Маринко Божовић (35) а најстарији начелници Брода и Фоче Илија Јовичић и Радисав Машић са по 70 година.


У федерацији Босне и Херцеговине, просјечна старост начелника/градоначелника је 51,62 године. Најстарији је први човјек Велике Кладуше Фикрет Абдић (81) а најмлађи начелник општине Добретићи, Иво Чакаревић (30).


У поређењу са локалном структуром у Републици Српској и Федерацији БиХ, долазимо до сазнања да је ситуација скоро па изједначена, са малом предности за Републику Српску – 51,37 у односу на Федерацију БиХ – 51,62 године.

Комплетну анализу старосне структуре политичара у Босни и Херцеговини прочитајте на:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *