Божићни концерт у Сарајеву- омаж култури сарајевских Срба

У Народном позоришту Сарајево вечерас је одржан десети јубиларни Божићни концерт у организацији СПКД “Просвјета” из Сарајева.

Ову, сада већ божићну традицију православних Срба Сарајевског поља, али и осталих гостију, употпунили су хор СПЦД “Вила” из Приједора изводећи божићне композиције, те Камерни мјешовити хор ” Лола” из Сарајева, који се публици представио изводећи традиционалне украјинске, бугарске и македонске композиције.

Публици у Народном позоришту представили су се и Невена Ћеклић и Никола Симић, те Никола и Андреј Благовчанин изводећи композиције на клавиру. Репертоар су српским играма из Сарајевског поља употпунили чланови Академског културног центра Универзитета у Сарајеву “Сељо”.

Прије десет година у “Просвјети” се родила идеја о концерту који ће оживјети традицију и показати културу Срба са подручја Сарајева. Годинама ова манифестација је почела да окупља најбоље што се на музичком и културном небу Босне и Херцеговине, али и региона, може видјети и чути.

Из СПКД “Просвјета” истичу да ових десет година дарују граду у коме су поникли и у коме ће остати, баштинећи не само српску културу, већ оно нерасплетиво и нераскидиво културно клупко култура, традиција, вјеровања и обичаја које ова земља и њени људи заиста и јесу.

“Просвјета” настаје у освит двадесетога вијека 1902. године, када у Аустро-угарској монархији почиње буђење националних идентитета и јача жеља првенствено младих људи, да очувају традицију. Пролазећи заједно са својим народом кроз тешке периоде, “Просвјета” је била забрањивана, али и увијек обнављала свој рад, да би деведесетих година двадесетог вијека поново почела са радом који траје и данас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *