Пет. дец 9th, 2022

Војковићи: Градимир Миладиновић први допливао до Часног крста

Градимир Миладиновић из Требиња први је допливао до Часног крста у ријеци Жељезници у Војковићима гдје се, већ пету годину, одржава традиционално богојављенско пливање за Часни крст.

Изузетна је част пливати за Часни крст на овако велики празник“, рекао је Градимир, и додао да је ово трећи пут да плива у ријеци Жељезници.

Ове године пријавио се рекордан број пливача. Чак њих 56, из различитих дијелова наше земље које спаја иста љубав и непоколебљива вјера у Господа. Међу њима нашле су се и три храбре дјевојке, а најмађа од њих Сара Самарџија, из Источне Илиџе овај пут до крста је допливала друга. “Свима нам је била част да пливамо за Часни крст”, рекла је Сара у изјави новинарима.

Као и претходних година пливачи најприје присуствују свечаној литургији и освећењу богојављенске водице у цркви Светог Петра Зимоњића у Војковићима, након чега слиједи свечана литија до мјеста пливања за крст, а све уз благослов свештеника. Ове године храбре учеснике благословио је и Митрополит дабро-босански Хризостом који је истакао како је радостан што је први пут на ријеци Жељезници, јер је претходних година био на Дрини.

Сви православни народи, почевши од Руса, Грка, Румуна, Бугара данас пливају за Часни крст, јер је то симбол посвећености тајни крста. Господ је управо кроз тајну крста нас и спасио и зато се и све код нас чини у име крста и Свете тројице“, истакао је митрополит Хризостом.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац захвалио се свим учесницима истичићи да идуће године планирају обезбједити још боље услове када је ријеч о самом мјесту пливања, и да очекују још већи број пливача.

    Након проглашења побједника за учеснике је припремљен свечани ручак у парохијском дому у Војковићима, гдје су им додјељене симболичне награде за учествовање у овако значајном догађају за Источно Сарајево. Највеће признање побједнику, златни медаљон, и ове године донирао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *