22/02/2024

Главне фотеље нациљале и мање странке

У највећем броју локалних заједница борба за мјесто начелника или градоначелника водиће се између кандидата два супротстављена блока на републичком нивоу окупљена с једне стране око СНСД-а, а с друге око СДС-а и ПДП-а.

Ипак, своје кандидате за челне људе у петнаестак општина и градова имаће и неке друге странке владајуће коалиције, што ће трку учинити занимљивијом и неизвјеснијом. ДНС ће имати своје кандидате у 11 општина и то у Крупи на Уни, Српцу, Босанском Петровцу, Петровцу/Дринићу, Челинцу, Лопарама, Источном Дрвару, Шековићима, Сокоцу, Чајничу и Љубињу и у граду Приједору.

До сада је озваничено да ће начелничку функцију као кандидати ове странке бранити први људи Крупе на Уни и Босанског Петровца Младен Кљајић и Дејан Прошић, као и да ће кандидати за челнике својих локалних заједница бити Драгутин Родић у Приједору, Саша Илић у Српцу, Жељко Дубравац у Челинцу и Срећко Илић у Лопарама, док имена преосталих кандидата још не желе да откривају.

Кандидати ДЕМОС-а укрстиће копља са дојучерашњим страначким колегама из ДНС-а у Крупи на Уни, Петровцу/Дринићу, Шековићима и Чајничу, а странка Недељка Чубриловића имаће свог кандидата и за начелника Котор Вароша. За сада је познато да ће актуелни начелник Петровца/Дринића Милан Грбић поново у трку, као и да је кандидат за начелника Котор Вароша Немања Панић.

Социјалистичка партија кандидовала је своје кадрове за начелнике Крупе на Уни, Котор Вароша, Пелагићева и Модриче и за градоначелника Добоја. Одраније су јавности позната имена кандидата СП-а, а то су некадашњи премијер Српске и бивши начелник Крупе на Уни Гојко Кличковић, који ће покушати да се врати у начелничку фотељу без које је остао 2016. године, актуелни савјетник предсједнице Српске за безбједност Слободан Жупљанин кандидат је за начелника Котор Вароша, посланик СП-а у Народној скупштини Ристо Марић жели на чело Модриче, актуелни начелник Пелагићева Симо Стакић поново је кандидат Ђокићевих социјалиста за ту функцију, а кандидат СП-а за градоначелника Добоја биће посланик ове странке и директор Фонда за заштиту животне средине РС Срђан Тодоровић.

Кандидате за челне људе у четири општине и једном граду имаће и Уједињена Српска и то у општинама Станари, Рудо, Чајниче и Осмаци и граду Зворнику, гдје је прије два дана објелодањено да ће кандидат бити предсједник Клуба посланика ове странке у НСРС Костадин Васић. Најмлађа странка владајуће коалиције – СПС Горана Селака имаће свог кандидата само за начелника Теслића, а одраније је познато да је то в.д. директора Инспектората РС Драгутин Шкребић.

Гужва у Источном Сарајеву

Највише политичких субјеката пријављених за начелнике и градоначелнике има у Источном Сарајеву. Поред четири највеће странке у Српској – СНСД-а, СДС-а, ДНС-а и ПДП-а, те СДП-а БиХ, за учешће у трци за градоначелника Источног Сарајева, који се први пу­т бира директно, пријавило се још 11 мање познатих политичких субјеката.

То су Народна странка “Радом за бољитак”, Радничка партија, Савез за нову политику, Еколошка партија РС, Покрет “Волимо Српску”, Ваш покрет, СНС ФБиХ, Демократски центар РС, Отаџбинска странка и Демократска странка инвалида БиХ.

Пише: Дарко Момић/Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *