Godinu i po čekamo digitalne lične karte plaćene 2,8 miliona KM

Iako je uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima pokrenuto prije dvije godine, građani i firme u Republici Srpskoj još nemaju lične digitalne karte, elektronske potpise, niti mogu elektronski da sklapaju ugovore i završavaju poslove u institucijama. U Vladi Srpske i ovo pravdaju pandemijom virusa korona i kažu da će digitalne certifikate početi vrlo brzo da izdaju, ne precizirajući kada.

Uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, vrijednosti 2,8 miliona KM, povjereno je kompaniji „Prointer ITSS“ krajem 2018. godine. Rok isporuke hardverskog dijela projekta bio je 60 dana, a rok implementacije softverskog rješenja 180 dana.

U Ministarstvu za naučnotehološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo naveli su za portal CAPITAL da ulogu pomenutog Nacionalnog centra obavlja Odjeljenje za upravljanje digitalnim identitetima formirano u novom Ministarstvu kojim rukovodi Srđan Rajčević.

Turkanović: Vrlo brzo počinjemo izdavanje kvalifikovanih digitalnih certifikata

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović rekao je za CAPITAL da su nabavkom hardvera i softvera stvoreni preduslovi za izdavanje kvalifikovanog elektronskog certifikata za elektronski potpis (fizička lica) i za elektronski pečat (pravna lica).

To, kako je naveo, radi Certifikaciono tijelo Ministarstva, a u okviru kojeg je uspostavljeno i registraciono tijelo čiju ulogu obavlja Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

„Posredstvom APIF, građani i privredni subjekti će u inicijalnoj fazi izdavanja kvalifikovanih elektronskih certifikata imati mogućnost podnošenja zahtjeva u 11 jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. Istovremeno, uspostavljenom razmjenom podataka sa APIF, ovlaštena lica imaće mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje kvalifikovanog elektronskog pečata samo sa ličnom kartom ili elektronskim potpisom, dok će podaci o pravnom licu, nakon završenih procedura provjere, biti preuzimani od APIF po službenoj dužnosti“, istakao je Turkanović.

Dodao je da je uspostavljena i razmjena podataka o građanima sa MUP-om.

„Građani će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za izdavanje elektronskog potpisa samo sa ličnom kartom. Nakon elektronskog preuzimanja podataka iz evidencije o ličnim kartama, odnosno iz evidencije o poslovnim subjektima i njihovim ugrađivanjem u kvalifikovani elektronski certifikat, kreiraće se digitalni identitet fizičkog, odnosno pravnog lica“, naglasio je Turkanović.

Dodao je da će izdavanje digitalnih identiteta, odnosno elektronskog potpisa i pečata biti oslobođeno različitih administrativnih tereta.

„Dakle, uspostavljena je tehnički funkcionalna infrastruktura javnog ključa, zaokružen je prateći pravni i administrativni okvir, te uspostavljena mreža za logistički prijem i izdavanje kvalifikovanih elektronskih certifikata pravnim i fizičkim licima. Iako je zbog pandemije virusa korona dinamika cijelog projekta bila usporena, vrlo brzo ćemo početi sa izdavanjem kvalifikovanih digitalnih certifikata“, naveo je Turkanović.

Dodao je da će u narednom periodu, primarna uloga Certifikacionog tijela, s testnom količinom kvalifikovanih pametnih kartica kojima trenutno raspolaže, biti da ispuni trenutne potrebe razvoja informacionog društva u Srpskoj – na način da obezbijedi kvalifikovan medij za autentikaciju i elektronsko potpisivanje visoko bezbjednih elektronskih servisa RS.

Na pitanja kada će biti omogućeno da građani obavljaju poslove elektronski sa upravnim organima i da zaključuju ugovore elektronskim putem, Turkanović je naveo niz preduslova koji moraju biti ispunjeni, a njegov kompletan pisani odgovor na pitanja CAPITAL-a možete vidjeti OVDJE.

Podsjećamo, Srđan Rajčević je prije dvije godine, kada je raspisan tender za uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, rekao da će građani i pravna lica konačno dobiti kvalifikovan digitalni certifikat i da će elektronski potpis biti široko primjenjiv u praksi.

„To smo čekali deset godina, od kako je usvojen Zakon o elektronskom potpisu i prvi put će elektronski potpis biti široko primjenjiv u praksi. Kada završimo ovaj projekat i kada budemo izdavali digitalne sertifikate na smart karticama, ljudi će posjedovati ličnu digitalu kartu. Sa tim će moći da obavljaju sve poslove elektronske uprave sa upravnim organima, ali i da zaključuju ugovore elektronskim putem“, pojasnio je Rajčević u julu 2018.

IZVOR: Capital/ Svjetlana Šurlan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *