Грађани Требиња најзадуженији у Републици Српској?

На сједници Скупштине Града Требиња одборници су подржали кредитно задужење путем мјеница од 5.000.000 марака.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић појаснио је да је кредит намијењен за инвестиције и пројекте значајне за Град, као што су учешће у изградњи слободне зоне, пословне зоне, аеродрома, система за наводњавање, спортску инфраструктури и слично.

Међутим, опозиција сматра да је Град презадужен и поставља питање оправданости узимања кредита и утрошка тих средстава.

То није кредитно задужење од пет милиона марака, то ће са каматама бити шест милиона. Сматрам да грађани Требиња и Херцеговине плаћају у буџет РС стотине милиона марака на порезе и доприносе, а када за потребе Требиња и Херцеговине тражимо нешто ми морамо дићи кредит до шест милиона”, изјавио је новинарима Саша Борјан одборник ПДП-ХНП напомињући да је СНСД у Требињу задужио сваког грађанина за око 700 КМ по особи, док је просјек задужења сваког грађанина РС у другим локалним заједницама око 300 КМ.

Одборник Борјан упитао је градоначелника одакле му пола милиона марака за изградњу соларних електрана које ће се градити на подручју Билеће, а које су у формалном власништву његове жене Софије Ћурић.

“Не  могу да се осврнем на коментар да смо презадужени, да нам је лош финансијски резултат будући да је господин Борјан био на челу службе Хитне помоћи када је био негативан ревизорски извјештај за Дом здравља, и када је био 2014. за градску управу. Морамо да коментаришемо аргументима. Видјеће се у приједлогу за кредитно задужење да је тренутна процјена задужења око 10 %, а већ оне године кад почиње да се плаћа кредит, 2022.  процјена задужења је мања него што је то сад”,одговорио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Да Град иде у дужничко ропство сматра и шеф Клуба одборника Листе за правду и ред Ђорђе Вучинић.

Поставља се питање постоји ли анализа оправданости узимања кредита? Када смо код аеродроме имамо ситуацију да смо имали предузеће које је потрошило милион марака на плате, а да нисмо имали ни писту, шта ћемо у ситуацији када дигнемо кредит, а деси нам се ситуација да не дочекамо његову изградњу. Сувишно је причати о томе већ 16 година. Плашим се гдје ће отићи новац” , рекао је Вучинић додајући да је то увод у предизборну кампању и да се одређени дио новца неће моћи контролисати.

Укупна задуженост Града Требиња са овим кредитним задужењем износиће 21.277.638 марака.

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *