Да ли ће се градити гондола Источно Сарајево- Јахорина?

О градњи жичаре од Источног Сарајева до Јахорине причало се и ранијих година, међутим иако велики број планираних и најављених пројеката није доживио своју реализацију, прича о гондоли поново је актуелизована. Власт у Републици Српској недавно је помињала могућност градње, а Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева, сматра да ће до њене реализације највјероватније и доћи.

Олимпијски центар Јахорина је неко ко развија ту идеју, а за њену реализацију потребна је подршка Владе РС-а. Иако је то још само на причи, када је у питању њена изградња, говори се о неколико мјеста одакле би она кренула с подручја Источног Сарајева.

Уколико би дошло до њене реализације, најближи град повезао би се са најдужом гондолом на Балкану и омогућио становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбједнији начин превезу до Јахорине.

Из Олимпијског центра Јахорина раније је најављено да је овај пројекат у фази припреме, обезбјеђења имовине и документације, а да ће почетак градње почети након завршетка ових активности и обезбјеђења средстава. Процијењена вриједност гондоле је, за сада, око 100 милиона КМ.

Ова гондола, с обзиром на то да би била најдужа на Балкану, око 13 километара, била би атракција за цијели регион, иако обзиром на суму новца коју је потребно издвојити, поједини стручњаци помињу оправданост овакве прерасподјеле буџетских средстава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *