28/02/2024

Дискриминација и понижење бораца?

На посебној сједници одржаној јуче Влада Републике Српске донијела је одлуку о одобрењу 15.669.170 КМ за исплату једнократне новчане помоћи корисницима пензије. Осим тога, једнократну новчану помоћ од 100 КМ добиће и борци, али не сви, већ само они који испуњавају одређене услове, односно социјално угрожени борци.

“Обавезали смо локалне заједнице да формирају комисије. До сада их је формирано 46, а 27-28 их је већ почело да ради по предметима. Захтјев уз број жиро-рачуна и копију личне карте предаје се локалној заједници која је дужна да прикупља податке подносиоца захтјева, попут податка о приходима, власништву над некретнинама и друге“, појаснио је министар рада и борачко- инвалидске заштите у Влади РС Душко Милуновић.

Доведени до руба егзистенције, са изразито ниским новчаним примањима у односу на жртве које су поднијели, поставља се питање јесу ли овом одлуком Владе Републике Српске борци понижени и дискриминисани?

Преко стотину бораца из Требиња јутрос је чакало пред вратима градске борачке организације, међутим огорчени и понижени, вратили су се и без обећаних 100 КМ јер не испуњавају услове које је Влада поставила. Демобилисани борац Војске Републике Српске прве категорије Милан Булајић из Требиња у изјави за портал Небојше Вукановића каже да је јутрос, као и многи борци, отишао до администрације града Требиња и Градске борачке организације, и добио обавјештење да помоћ неће моћи да добију.

Гарантујем да у Требињу неће бити 5% људи да све те услове испуњавају. Ово је срамота шта раде. Ми смо давно пуштени низ воду”, наводи Булајић.

Дакле, они који имају преко 60 година и који на своје име одређене некретнине или проходе неће моћи добити ни тих 100 КМ којим Влада РС купује социјални мир. Просјечан износ борачког додатка није довољан ни да се купе основне намирнице за предстојеће празнике, док се с друге стране средства немилице троше на куповину луксузних аутомобила за потребе наших политичара.

Поставља се питање да ли је то Република Српска за коју су се борили, она у којој сви борци не могу добити чак ни 100 КМ помоћи Владе да купе хљеб, али у којој политичари остварују право на тзв. “бијели хљеб”?

Аутор: Сања Васковић, насловна фотографија: БОРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *