Пет. сеп 22nd, 2023

Dokle će građani Dobrinje čekati rekonstrukciju trga?

Da se u Bosni i Hercegovini neki od obećanih projekata realizuje u predviđenom roku, a pogotovo obećanje političara ispuni, to bi zaista bila prava vijest u medijima. Tako je i slučaj sa rekonstrukcijom Trga kralja Aleksandra na Dobrinji (RS), odnosno Trga Sabora bosanskog (FBiH) budući da se na ovoj teritoriji nalazi međuentitetska linija.

Naime, još u junu 2019. godine, načenici opština Novi Grad i Istočna Ilidža, Semir Efendić i Marinko Božović dogovorili su da zajednički izvrše rekonstrukciju Trga.  U avgustu iste godine predstavljeno je idejno rješenje rekonstrukcije trga kada su predstavnici opština predložili određene izmjene kako bi ovaj projekat bio realizovan kroz budžete za 2020. godinu.

Opština Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju trga na teritoriji obje opštine, te provela proceduru odabira izvođača radova, nakon čega se pristupilo realizaciji projekta u vrijednosti  od 565.000 KM. U martu ove godine završen je određen dio radova na popločavanju i ugradnji betonskih stubića kojima će pješačka zona biti odvojena od zone za saobraćaj. 

Dok su stanovnici ovog dijela Dobrinje konačno mislili da će radovi teći planiranom dinamikom, iz opštine Istočna Ilidža stiglo je obavještenje o prekidu radova.

Obavještavaju se građani Istočne Ilidže da su radovi na uređenju Trga – I faza, prekinuti zbog postojanja nelegalno izgrađenog objekta koji se nalazi na platou trga. Radovi će biti nastavljeni nakon što se objekat ukloni”, navedeno je na zvaničnoj internet stranici opštine.

Građani negoduju budući da se, kako kažu, sada guše u prašini izazvanoj skidanjem starih polomljenih ploča, a neizvjesnost nastavka radova dodatno ih uznemirava.

Građani su taoci nepoštivanja zakona od strane jedne osobe. Objekti se mogu ukloniti i za pet godina, a mi ćemo gutati prašinu“, rekao nam je jedan od stanovnika ovog dijela Dobrinje.

Postavlja se pitanje dokle će građani Bosne i Hercegovine čekati na realizaciju osnovnih infrastrukturnih projekata. Dokle će ova i slična obećanja služiti kao dio političke kampanje i izbornih obećanja budući da su i jedni i drugi slikali na pomenutom trgu pred lokalne izbore obećavajući nešto što bi trebalo da bude svakodnevni posao opštinske vlasti. Ali ne, u Bosni i Hercegovini svaki dio puta koji je asfaltiran mora pompezno da se najavi, a kada radovi nisu realizovani u predviđenom roku, dobro će doći za sljedeće izbore, svakako narod ima slabo pamćenje.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *