21/02/2024

Значај развоја критичке свијести у контексту пропитивања медијских садржаја

У оквиру обиљежавања глобалне УНЕСКОВЕ седмице медијске и информационе писмености на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржано предавање на тему „Улога регулатора у процесу медијске и информационе писмености“ које је организовала Катедра за новинарство и политикологију у сарадњи са Регулаторном агенцијом за комуникације БиХ.

Шеф одсјека за садржаје и медијску писменост у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ Леа Ченгић нагласила је да је унапређење медијске и информационе писмености један од кључних задатака регулатора.

Према њеној оцјени грађани требају анализирати, критички вриједновати и разумјети медијски садржај како би себе, а посебно малољетнике заштитили од потенцијално штетних и непримјерених садржаја.

Руководилац Катедре за новинарство и политикологију Вук Вучетић истакао је да медијска писменост представља цјеложивотни развој критичке свијести у контексту пропитивању медијских садржаја, али и способност критичког кориштења нових комуникацијских технологија.

Обиљежавање глобалне УНЕСКОВЕ седмице медијске и информационе писмености траје од 24. до 31. октобра 2019. године.

ИЗВОР: Филозофски факултет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *