Пет. дец 8th, 2023

Како директор Студентског центра зарађује на студентима?

Студенти у домовима Студентског центра “Никола Тесла” у Бањој Луци годинама свједоче крађама које се обављају продајом образаца за конкурс за смјештај студената.

 Лист папира, штампан црно-бијело који можете у било којој копирници у Бањој Луци узети за 0.10 КМ, на благајни Студентског центра плаћате чак 3,00 КМ.

“Студенти када би питали на шалтеру дома за цијену, добили би најчешће одговор од запослених, и то љубазан штавише, да је тако одлучио директор Топић”, кажу незадовољни студенти у писму нашем порталу.

Спин Инфо је контактирао све студентске центре у Републици Српској да бисмо провјерили да ли се, и колико плаћа образац за конкурс за смјештај. Они који су нам одговорили на питање, рекли су да, осим плаћања смјештаје и хране, додатни трошкови за студенте не постоје. Неки студентски центри на својим званичним интернет страницама имају доступне ове обрасце које је могуће бесплатно преузети.

Занимљиво је и то да сте академске 2017/2018 године пријаву за конкурс за смјештај у Студентском центру “Никола Тесла” такође могли преузети на њиховој интернет страници.

И умјесто да се напретком технологије смањују бирократски трошкови, у конкурсу објављеном 2021. захтијева се да студенти исте пријаве преузимају и плаћају на благајни Центра.

Четири павиљона у СЦ на конкурсу примају 1 300 студената, када се тај број помножи са три, добијамо астрономских 3.900,00 КМ за само једну академску годину.

 Питали смо и директора СЦ Драгослава Топића, који је уједно одборник у Скупштини Града Бањалука, због чега се студентима наплаћују ови обрасци који су у скоро свим студентским центрима бесплатни.

Директор Топић није одговарао на наша питања, усмена и писмена, а оглушио се и на захтјев о слободи приступу информацијама кршећи тако Закон. 

Исто питања послали смо и Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво на челу са министром Срђаном Рајчевићем, међутим, одговор није стигао.

Као ни одговор на то када ће почети одавно најављивана санација и адаптација трећег павиљона студентског дома у Студентском центру. Министар Рајчевић је још у новембру прошле године четврти пут најавио реконструкцију дома.

Фото: Инсајдер

Да је реконструкција трећег павињона и те како неопходна потврдио је за СПИН Инфо и студент прве године мастер студија на Филозофском Факултету Универзитета у Бањој Луци Данило Цигановић.

“Што се тиче смјештаја и услуга Студентског центра ‘Никола Тесла’ највећи проблем је трећи павиљон чија се реконструкција помиње неколико пута, није урађена како треба, а и исхрана је поприлично дискутабилна. Дом би се требао средити. Двије године нису одржани студентски избори за дом. Осим тога, проблем је и то да један тоалет користи осам особа, па је реконструкција неопходна, а услуге би могле бити много квалитетније”, каже Данило.

Студенти који нису хтјели да им помињемо име кажу да све ово вријеме представници студената ћуте.

И док домски студентски представници ћуте заправо, који су поткупљени са 500 КМ мјесечно, за сједење у фотељи управног одбора СЦ ‘Никола Тесла’, директор Топић вјешто користи њихов полтронски ангажман за остваривање својих циљева”, тврде студенти.

А представници студената ћуте и на наша питања која смо упутили предсједнику Студентског парламента Радовану Јалићу и предсједнику Уније студената Николи Бојићу, иако су обећали послати одговоре. Питали смо их шта су до сада урадили да се побољша положај студената које представљају, као и на то да ли сматрају да студентски представници требају бити политички активни?

Радован Јалић реизабран је на функцију предсједника Студентског парламента без обзира на упозорења студената да би током избора могло доћи до малверзација због лажирања броја студената на Економском факултету о чему је СПИН Инфо раније писао.

У исто вријеме, док студенти живе у тешким условима у Студентском центру “Никола Тесла” и  не виде перпективу у Републици Српској, предсједница Републике Жељка Цвијановић поводом обиљежавања 30 година постојања РС одликовала је Студентски центар “Никола Тесла” медаљом заслуга за народ. Одликовање је у име Центра преузео директор Драгослав Топић.

Пред локалне изборе 2020. године на друштвеним мрежама појавиле су се и фотографије актуелног директора СЦ који се рекламирао на таблетама за ублажавање болова које је дијелио грађанима о чему су писали бројни медији у РС.

 

Аутор: Сања Васковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *