29/02/2024

Како је један обичан паркинг на ентитетској линији постао тема националистичких препуцавања

Свакодневни живот становника Босне и Херцеговине није могућ без сталних националистичких препуцавања и ратних прича умјесто заједничког рада на просперитету и обезбјеђивању бољег животног стандарда свих наших народа и народности којим је двадест и кусур година послије рата основна тема мржња другог и другачијег.

Тако је у Источном Сарајеву/ Сарајеву борба око обичног паркинга прерасла у ревизују Дејтона и граница са сталним националистички обојеним коментарима.

Постоје бројни проблеми када је у питању ентитетска линија у овом дијелу БиХ. Негдје она пролази кроз стамбене објекте, па није риједак случај да двије просторије једне куће припадају ФБиХ, а остале РС и слично, што је стварало додатне проблеме током пописа становништва 2013. ггодине. Проблеми и даље трају.

извор: Кликс.ба

Становници зграде у Гандијевој улици у сарајевском насељу Добриња, општина Нови Град, ентитет Федерација БиХ данас од маја организују мирне протест након што је у овој улици постављена ограда којом је, како тврде, “прекројена” ентитетска линија и то због градње десетоспратнице. Грађани тврде да извођач радова пријети да ће њихова возила остати заграђена на простору гђе је предвиђено градилиште.

“Мене само занима како ће регулисати важност паркинга у овој улици будући да овом изградњом смањују број капацитета на паркинг мјестима. Тридесет паркинг мјеста ће бити ускраћено изградњом објекта, а овај паркинг је предвиђен за станаре двије зграде у Гандијевој улици,”, рекао је за Кликс један од станара.

Становници општине Нови Град Сарајево нису стали на томе, досјетили су се како да сачувају “свој” паркинг. Уколико се ускоро не одустане од нелегалне изградње стамбено-пословне зграде која се гради на паркингу у улици Гандијева, у насељу Добриња, Опшина Нови Град Сарајево на том локалитету изградиће пано огледало величине планиране зграде, саопштено је из ове општине.

У вези ове ситуације саопштењем за медије огласио се и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић  на чијом територији се гради спорни објекат.

Процес изградње саме зграде не угрожава Гандијеву улицу, Општину Нови Град или ентитет ФБиХ, јер се све активности у вези са грађењем врше из правца Улице Иве Андрића, а неће угрожавати ни паркинг становника Гандијеве улице, с обзиром на то да ћемо реализовати пројекат јавне гараже, са преко 200 паркинг-мјеста, на отприлике 100 метара удаљености од поменуте локације. Наглашавам да се оваквим иступима нарушава углед Општине Источна Илиџа и наноси штета пословању инвеститора, те ћемо, уколико се са нападима не престане, бити принуђени да поднесемо тужбе против одговорних лица.” рекао је Божовић и напоменуо да Општина на поменутој локацији није издала грађевинску дозволу за објекат који на било који начин може изазвати вјерску или националну нетрпељивост, већ за објекат који ће на репрезентативан начин обиљежити улазак на територију града Источно Сарајево и општине Источна Илиџа.

Са друге стране, представљање пројекта „Огледало“ је чисти реваншизам, нелегитиман притисак и самовлашће, закључено је у саопштењу.

Да ли ће овај реторички сукоб између двије општине утицати на најављену заједничку сарадњу на реализацију пројекта реконструкције Трга краља Александра и Трга сабора босанског на Добрињи 1, остаје да се види.

У међувремену, остаје питање: “Чији је наш паркинг?”

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *