Podrška proizvođačima romanijskog kajmaka

Članovima Udruženja “Romanijski skorup-kajmak” iz Han Pijeska, Sokoca i Rogatice donirana je oprema za proizvodnju vrijednosti 3.000 KM u okviru projekta koji provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi resornog ministarstva Jelena Mićić rekla je Srni da je 20 članova Udruženja dobilo kante od visokokvalitetnog inoksa, koje su važne proizvođačima za ispunjavanje higijenskih uslova propisanih Pravilnikom o kvalitetu svježeg sirovog mlijeka

Ona je pojasnila da je zbog specifičnosti proizvodnje kojom se bave članice Udruženja “Romanijski skorup-kajmak” veoma važno održavanje higijene mlijeka i opreme koju koriste.

Mićićeva je navela da je proizvodnja romanijskog kajmaka standardizovana kroz postupak zaštite geografske oznake/imena porijekla na tržištu BiH i odvija se u prostorijama članica Udruženja.

“Kontrola kvaliteta, odnosno određene laboratorijske analize vrše se redovno u akreditovanoj laboratoriji”, rekla je Mićićeva.

Ona je podsjetila da je Udruženje “Romanijski skorup-kajmak” osnovano 2014. kako bi pomogno proizvođačima da na organizovan način uspostave standardizovanu proizvodnju autohtonog proizvoda i da sa njim nastupe na tržištu.

Mićićeva kaže da je trenutni fokus Udruženja unapređenje prodaje romanijskog kajmaka, te dodala se cijena jednog kilograma ovog autohtonog proizvoda kreće do 20 KM.

Predsjednik Udruženja “Romanijski skorup-kajmak” Nada Maksimović rekla je Srni da se zahvaljujući ovoj donaciji značajno povećana higijena mlijeka i olakšava rad proizvođačima.

Navodeći da je prošla godina bila veoma dobra za proizvođače romanijskog kajmaka i da je povećna zainteresovanost mljekara za ovu proizvodnju, Maksimovićeva je ukazala da je ove godine zbog pandemije smanjen broj kupaca.

IZVOR: Srna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *