Млади да вјерују у институције Републике Српске

Младим људима морамо послати поруку да су институције трајна категорија, те да је функционалност Републике Српске загарантована управо кроз стабилне институције, на чијем челу могу, и требају да се врше одређене смјене, у кадровском смислу.

Образовање је темељ развоја савременог друштва и представља његову позитивну константу. Као друштвено одговорни појединци морамо да дјелујемо позитивно у смислу промовисања образовања као позитивне колективне свијести у друштву, нарочито међу младим људима. Кључно је и институционално дјеловање у сврху промовисања образовања.

Осим тога, младим људима је потребно усадити свијест о системском иинституционалном дјеловању. Млади морају да имају повјерење у закон и институције, јер су институције заправо константа, а појединци који их воде су промјењиве категорије, те та два појма не смијемо мијешати. Дакле, појединце не смијемо поистовјећивати и идентификовати са институцијама. За сузбијање било ког проблема па и куповине диплома на приватним факултетима, потребно је реаговати институционално и реформски али кроз законску регулативу.

Но, нипошто не смијемо младим људима слати поруку да нема институција и да оне не постоје. Истина, могуће је да неке не функционишу адекватно, али рећи да су институције урушене и да не постоје је апсурдно и има дубоку поруку која се шаље, а која далекосежније изазива лоше посљедице . Дакле, кроз урушавање и негативно оцјењивање институција покушава се провући мисао да је држава дисфункционална или, у овом случају, ентитет Република Српска. Република Српска, оличена кроз институције на којима се темељи је трајна категорија, и не смијемо тек тако површно давати оцјене да су кључне државне институције дисфункционалне и да нису сврсисходне.

Младим људима морамо послати поруку да су институције трајна категорија, те да је функционалност Републике Српске загарантована управо кроз стабилне институције на чијем челу могу, и требају да се врше одређене смјене, у кадровском смислу.

Пише: Владимир Васић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *