Teško je dobiti državljanstvo BiH, a odreći ga se lako

Da je briga za Bosnu i Hercegovinu, jednu od najkompleksijih država u Evropi, po svojoj strukturi, izbornom zakonu, stanovništvu i drugim karakteristikama, prestala biti zajednička sfera interesovanja svih njenih građana, govori i procedura dobijanja bosansko- hercegovačkog državljanstva. Dok brojke o onima koji napuštaju zemlju i odriču se njenog državljanstva svakim danom rastu, oni malobrojni koji žele da dobiju državljastvo BiH suočavaju se sa komplikovanim i nejasnim procedurama.

Studenti iz susjednih država ili pojedini radnici koji su igrom slučaja došli u BiH, da bi postali njeni državljani moraju provesti najmanje tri godine u državi opterećeni stalnim procedurama i papirima za čije pribavljanje moraju izdvojiti velike sume novca, kako je uostalom slučaj sa složenom administracijom u BiH, koja zbog svog slabog funkcionisanja i neuvezanosti sistema građane svakodnevno košta par maraka, plaćajući razne takse i slično. Osim toga, kompleksna administracija oduzima dragocijeno vrijeme. Ipak, čini se da su najteže psihičke posljedice ovakvog tromog sistema. U najsrećnijem slučaju, postaćete državljanin ove zemlje za “samo” tri godine boravka u njoj, izdvojenih negdje oko 900,00KM, ili godinu dana boravka i brak sa državljaninom BiH.

Naime, u Istočnom Sarajevu najviše stranih građana, nekako prirodno, porjeklom je iz susjedne Srbije. Iako Republika Srpska i Srbija imaju specijalne i paralelne veze, čime se političari najviše vole hvaliti, građanima BiH dobijanje srbijanskog državljanstva je skoro tek puka formalnost, obrnut slučaj ne vrijedi! Tako npr. ako ste student iz Srbije, da biste boravili u BiH morate najprije na osnovu brojne dokumentacije čije pribavljanje košta dobiti “beli” karton na osnovu kojeg možete boraviti tri mjeseca u zemlji, i na osnovu kojeg, uz ostale papire, nakon godinu dana možete prijaviti svoj boravak u BiH. (Vrijeme i novac koji trošite za svaki papir pojedinačno važi sa svaku tačku komplikovane procedure pa je bespotrebno napominjati) .

Procedura prijave boravka, između ostalog, podrazumijeva da priložite i test na visokorizične bolesti, da najniža suma na vašem računu iznosi 400,00 KM mjesečno, što je za studente prilično velika suma, složićete se. I još pored svega, obavezni ste potpisati potvrdu da možete pratiti predavanja na jednom od BHS jezika, kako se to zvanično vodi.

I tako, procedura traje tri godine, nakon čega možete da aplicirate za državljanstvo, međutim ukoliko prije podnesene prijave istekne rok boravka, procedura nalaže da morate sve ispočetka, znači nove tri godine prijave boravka i tako sve u krug. Nerijetko se dešavalo da su strani državljani morali prelaziti državnu granicu samo zbog carinskog pečata na osnovu kojeg se dobija prijava boravka. Pri tome, ova procedura važi samo za građane susjedne nam države Srbije , situacija sa ostalim je drugačija i komplikovanija.

Još jedan od apsurda su olakšice koje se daju državljanima iz arapskih zemalja prilikom dobijanja državljanstva, odnosno nije apsurd ukoliko uzmemo da je produkt ove odluke čisti profit. Dok donose novac, ovi državljani nisu prijetnja BiH, ali ukoliko uzmemo svakodnevno latentno mijenjanje prirode ove zemlje, strukture njenih građana, kulture, jezika i ostalog, tek shvatamo stvarne razmjere problema. Zar su nam “bliži” ljudi iz Afrike od onih sa kojim smo ne tako davno živjeli u zajedničkoj državi?

I sve dok racionalnim odlukama ne budemo kreirali logičnu državnu aparaturu, vodili državnu politiku razvoja u svim oblastima, počev od lokalnih zajednica, u problemu smo stalnog odlaska građana iz Bosne i Hercegovine, čiji razlozi neće više biti ekonomske već kulturološke prirode, i čije preostalo stanovništvo vrlo brzo može i direktno postati građaninom drugog reda u sopstvenoj državi!

https://www.youtube.com/watch?v=H0_cR3YrG_Y&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2oPmND3jJhnBCdc9lZX_KMqYfa09SE8d3ttKxwUIN34yLQxhRDKfD-j3E

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *