НАШ СТАВ: Да ли сте задовољни услугама ЈЗУ “Србија”?

Некада Болница “Касиндо”, а сада ЈЗУ “Србија”, коју су представници Владе РС свечано отворили дан прије општих озбора 2017. године, постала је савремена здравствена установа која би требала да осигура боље услове рада и здравствене заштите становништву Источног Сарајева, али и Сарајевско- романијске регије, будући да овој установи гравитира велики број околних градова. 

И док из ЈЗУ “Србија” скоро свакодневно добијамо информације о докторима стручњацима из различитих дијелова свијета који своје услуге и знање нуде пацијентима ове здравствене установе, реални подаци на терену су другачији. Наиме, велики број здравствених радника ове установе сматра да су након ранијих неповољних одлука Владе и бившег руководства болнице наступиле посљедице које се тешко могу у кратком времену превазићи, без јасног плана опоравка здравственог сектора ове регије, наведено је из Сектора за Здравство и социјалну заштиту Градског одбора СДС Источно Сарајево. 

У саопштењу се наводи да је одлазак здравствених радника из Болнице “СРБИЈА” у друге здравствене установе достигао врхунац.  Упозоравају руководство ове установе као и представнике ресорног министарства у Влади РС да хитно предузму адекватне мјере како би се одлазак стручњака зауставио. Као разлог одласка  доктора и медицинских сестара, поред ниских плата, наводе се и нехумани услови за рад. На примјер, једна или евентуално двије медицинске сестре опслужују између четрдесет и педесет лежећих пацијената, што је превелико оптерећење. 

С друге стране, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је опредијељеност за повећање примања здравствених радника, те најавио да ће се изнаћи модел адекватног вредновања и награђивања радника који обављају најсложеније послове и носе највећи терет у здравственим установама. Међу здравственим радницима постоје различити описи послова и оптерећења, а задатак Владе  је да види како да направи модел да награди здравствене раднике који носе веће оптерећење и који су највриједнији. Конкретни примјењиви модели још увијек су на чекању изгледа.

Близина ентитетске границе, односно близина Источног Сарајева и Сарајева утиче да здравствени радници из ЈЗУ “Србија” прелазе у Федерацију да раде, јер су тамо плате докторима и медицинским сестрама веће у односу на Републику Српску.

У сваком случају, уколико пратите медије позиције, ЈЗУ “Србија” поред тога што је најсавременија здравствена установа у овом дијелу Републике Српске, сарађује са великим стручњацима, докторима, специјалистима, враћа повјерење грађана у здравствени систем и тако даље. А ако пратите опозицију, љекари и медицинске сестре напуштају болницу у потрази за здравственом установом која ће финансијски више наградити њихово знање и рад, а и пацијенти одлазе негдје друго да се лијече…

Истина је увијек негдје између, да смо добили нову зграду, савременију опрему (горе од онога заиста није могло) али да је здравствени сектор рак рана Републике Српске и да људи , љекари и пацијенти (као и из државе) свакодневно одлазе, неоспорна је чињеница коју само озбиљан рад на промјени система и свакодневна финансијска и друга улагања у овај сектор могу мало да зацијеле, и да врате повјерење грађана у институције Републике Српске.

Пише: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *