НАЈАВЉУЈЕМО: Јавна трибина “Не дамо светиње”, говоре: Марко Милачић и Дарко Ђого

Јавна трибина на којој ће се говорити о одбрани православних светиња у Црној Гори и дати подршка СПЦ биће одржана у сриједу 04. марта 2020. године у 19 часова на Економском факултету у Палама, у организацији студената Универзитета у Источном Сарајеву.

Присутнима ће се обратити Марко Милачић, предсједник опозиционе “Праве Црне Горе” и др Дарко Ђого, професор на Православном богословском факултету у Фочи.

Један од организатора трибине, студент Универзитета у Источном Сарајеву Филип Матић, за наш портал рекао је да је трибина израз жеље младих људи да пошаљу снажну поруку да наша браћа и сестре у Црној Гори нису сами у овој историјској борби за очување светиња.

Ова трибина настаје и из једне ненационалне идеје, идеје поштовања људских права, слободе вјероисповијести, а не ове тираније осликане кроз закон иронично назван ‘о слободи вјероисповјести’ , него истинске, демократске слободе вјероисповјести“, истиче Филип и додаје да студенти требају бити покретачи оваквих догађаја, али и критичари друштвених неправди, те активни учесници позитивних промјена у цјелокупном друштву.

Након трибине биће уприличен пригодан културно- умјетнички програм.

У Црној Гори је усвојен Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *