28/02/2024

Неиспричана прича о обарању “невидљивог” авиона

Поводом обиљежавања 20 година од НАТО агресије на СР Југославију, Центар за међународне односе Бања Лука и Скупштина града Источно Сарајево организују излагање и презентацију о теми: „Неиспричана прича о обарању ‘Невидљивог’“.

Презентација ће бити одржана у суботу 5. октобра 2019. године у 12 часова у сали Скупштине града Источно Сарајево. Презентација ће бити одржана у суботу, 5. октобра 2019. године од 12 часова у сали Скупштине града Источно Сарајево.

О обарању невидљивог авиона говориће пензионисани пуковник Војске Југославије и командант јединице која је оборила „невидљиви“ авион Ф-117А Золтан Дани.

Обарање авиона Ф117А у атару сремског села Буђановци, приликом бомбардпвања СР Југославије, 1999. године, представља први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији.

Золтан Дани је пензионисани пуковник ПВО Војске Југославије који је командовао јединицом (3. дивизион 250. ракетне ПВО бригаде), која је током НАТО агресије на  СР Југославију, у ноћи 27. марта 1999. године, срушила авион Америчког ратног ваздухопловства Ф117А („ноћни јастреб“).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *