Сре. дец 6th, 2023

Од Општине Источно Ново Сарајево сигурни послови за Телефонију “Видаковић” 

Када је у питању одржавање семафора у Општини Источно Ново Сарајево, традиционално већ од 2017. овај посао резервисан је за фирму “Телефонија Видаковић” из Добоја.

Након начелника Љубише Ћосића, насљедник из СНСД-а Јован Катић наставља са праксом додјељивања уговора за одржавања семафора истој компанији.

Иако у Босни и Херцеговини постоји још предузећа чија је дјелатност уградња и одржавање семафора и друге вертикалне сигнализације, по правилу, једини понуђач је “Телефонија Видаковић”, која осим у Источном Новом Сарајеву, послове добија и у Добоју, Бијељини, Требињу, Чапљини…

“Телефонија Видаковић” нема конкуренцију, а вриједност послова које добијају у Источном Новом Сарајеву, према подацима Портала јавних набавки у просјеку су око 17. 000 КМ. И ове године, понуда ове фирме била је за само 3 КМ нижа од процијењене  (17.094 KM без ПДВ-а ) јер су били сигурни  да ће опет добити посао у овој општини.

 

Оно што је занимљиво јесте да Општина Источно Ново Сарајево крши Закон о јавним набавкама, с обзиром да на интернет страници није објављен план јавних набавки што је предуслов за отпочињање поступка сваке јавне набавке.

Овакво незаконито провођење јавних набавки потеже санкције, па би општина Источно Ново Сарајево за кршење Закона требала бити кажњена новчаном казном у износу од 1 500 до 15 000 КМ, а начелник Јован Катић као одговорно лице казном од 300 до 3 000 КМ.

Интересантно је и да је 29.12.2021. године Градска управа Бањалуке управо ово предузеће казнила због неблаговременог отклањања квара на семафорима.

“Извођач радова на одржавању семафора ‘Телефонија Видаковић’ из Добоја благовремено је приступио покушају проналажења квара и његовог отклањања, али није дошло до отклањања квара у прописаном року. Због тога је кажњен умањењем ставке 1. Уговора о одржавању семафора на подручју града у износу од 50 одсто, што је узето у обзир кроз рачун за септембар”, навели су из надлежног одјељења.

Видљиво је да “Телефонија Видаковић” дефинитивно има неку врсту монопола у овој објасти, а само од Општине Источно Ново Сарајево до сада су добили око 85.000 КМ. Уговори загарантовани и нико се не жали.

 

Аутор: Сања Васковић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *