Пет. дец 9th, 2022

Омладинско удружење „Axiom“ из Источне Илиџе учествовало на фестивалу народних ношњи

Омладинско удружење „Axiom“ из Источне Илиџе протеклог викенда је учествовало на XII фестивалу народних ношњи, накита и оглавља „Бисерна грана“ у Новом Саду.

На овом фестивалу премијерно је приказано 12 реконструисаних народних ношњи из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске. Ношње су настале у склопу пројекта „Make it New“ у којем су тимови учесника сами креирали ношње. Пројекат је суфинансиран од фонда Креативна Европа у којем су осим Омладинског удружења „ Axiom “, учествовали су и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба те носилац пројекта Културни центар „Младост“ из Футога.

Тим из Босне и Херцеговине израдио је народну ношњу из Осата са фригијском капом рогом, ношњу из Источне Херцеговине са средњевијековном невјестинском круном оврљином, свечану ношњу из Толисе и ношњу са Бјелашнице са бијелом ћурдијом и црвеним чембером .

Разлог због ког су одабране баш ове ношње је што су неке од њих дјелимично или комплетно нестале на терену и нису представљене јавности више од 100 година, а податке о њима можемо пронаћи само у литератури или фундусу Земаљског музеја у Сарајеву гдје су неке од њих сачуване као један и једини узорак.

Изради поменутих народних ношњи претходила је петодневна радионица на Требевићу, гдје је 40 полазника учило специфичне технике ткања, плетења, веза, чипкарства и технике израде накита од неплеменитих материјала, чије позванавање је било неопходно за израду одабраних ношњи.

Босанскохерцеговачким тимом руководили су Дајана и Горан Ковачевић из Омладинског Удружења „ Axiom “.

Народне ношње из пројекта „Make it New“, као и прву дјечију игру памћења инспирисану традиционалним мотивима ускоро ћете моћи видјети уживо на ревији у Источном Сарајеву, али и у другим градовима Босне и Херцеговине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *