Општина Пале незаконито утрошила 144.391 КМ за услуге медија, рекламе и промоције

 Општина Пале је у прошлој години за набавку уређења корита ријекe Миљацке и одржавање локалних макадамских путева без спровођења процедура јавних набавки пописала додатне уговоре у најмањем износу од 59.275 КМ, што није у складу са Законом о јавним набавкама, наводи се у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Осим тога,  144.391 КМ из буџета општине утрошене су за набавке услуга превоза осталих лица, услуге медија, рекламе, промоције, информисања, услуге штампања часописа „Паљанске новине“ и услуге репрезентације. Општина Пале овим је такође прекршила Закон о јавним набавкама будући да нису планиране планом јавних набавки, нити су за исте донесене посебне одлуке.

Препоруке главне службе за ревизију односе се и на усклађивање Правилника о платама у ЈУ Дјечији центар “Буба Мара” будући да је обрачун плата за запослене вршен по цијени рада од 100 КМ, док је за директора обрачун плате вршен по цијени рада од 108 КМ.

Ревизијским испитивањем обухваћена су 22 поступакa проведених набавки укупне вриједности од 3.721.168 КМ са ПДВ-ом или 54% од проведених поступака, 12 отворених поступка вриједности од 3.508.288 КМ, један конкурентски захтјев вриједности од 58.491 КМ, један преговарачки поступак без објаве обавјештења вриједности од 110.796 КМ, седам поступака проведених путем директног споразума вриједности од 43.593 КМ и један поступак набавка услуге израде идејног рјешења.

Извјештај о финансијској ревизији оцјењен је са резервом.

Aутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *