Почела изградња мини- хидроцентрале на ријеци Прачи?!

Без обзира на многобројне апеле грађана и различитих удружења за заштиту животне средине да се заустави градња мини- хидроцентрала на подручју Сарајевско- романијске регије, данас је са градњом  почела још једна на ријеци Прачи, тачније локалитету Кадино Врело. Слике постепеног уништавања овог бисера нетакнуте природе и припремања за изградњу мини- хидроцентрале објављене су на фејсбук страници “Врхпрача”.

Мини- хидроцентрала ће неповратно уништити природу око ријеке на којој смо расли, ријеке која је дио идентитет свих нас. Ово поднебље има довољно електричне енергије, те нема потребе и користи од такве централе на нашем бисеру. Само појединци могу имати користи од централа. А цијену плаћамо сви, јер ћемо остати без наше ПРАЧЕ”,објављено је на страници.

Спин инфо и раније је писао о штетности изградње мини- хидроцентрала. Стручњаци  тврде да МХЦ нису ни исплативе ни општекорисне, јер је њихова снага занемарљива, те их стога држава, односно ЕП и не гради, те да од градње једино корист имају они који су је направили, будући да они продају струју Електропреносу. Градња МХЦ води уништавању корита и помору рибе. 

Питање које се мора поставити када је ријеч о изградњи МХЦ је: Зашто би ми као друштво пристали да појединцима омогућимо да за неких милион и нешто улагања, зараде вишеструко више, без рада и труда, а на нашем заједничком ресурсу?

Намеће се и питање о поријеклу средстава којима намјеравају да се изграде ове мини- хидроцентрале, о односу са властима, и зашто власт ћути о томе, о концесијама и свему ономе што се у уређеним друштвима расправља и истражује, што медији покушавају да открију и разјасне у општем друштвеном интересу.

У интересу свих грађана је да се заустави изградња мини- хидроцентрала на подручју Републике Српске. Један од начина свакако је притисак на власти које су дозволиле њихову изградњу.

Удружења у Српској се морају се снажније залагати за забрану градње мини хидроелектрана. Сва ова удружења прво на општинском, а онда и удружено на републичком нивоу треба да раде и да се боре за доношење закона о забрани градње МХЦ. Само тако се може борити и само то је истинско превентивно дјеловање да би се спријечиле нежељене посљедице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *