Прелазак потрошача на гријање електричном енергијом може да изазове озбиљне посљедице на комплетан електроенергетски систем

С обзиром на повећање цијена енергената све већи број потошача у Српској  одустаје од постојећих система гријања на дрво, плин или фосилна горива и прелазе на гријање електричном енергијом, а тако је и на подручју Сарајевско- романијске регије.

 

Из Електродиситрибуције Пале упозоравају  да прикључци објеката које су изграђани ранијих година не могу поднијети прелазак потрошача на гријање електричном енергијом без значајне реконструкције, јер  нису пројектовани да поднесу оптерећење загријавања објекта на електричну енергију.

 

“Молимо потрошаче који се одлуче за загријавање објеката електричним гријачима да се обрате надлежним теренским јединицама ЗП ‘’Електродистрибуције’’ а.д. Пале, како би се провјериле техничке могућности електроенергетског прикључка и мјерног мјеста  и утврдило да ли прикључци задовољавају повећано оптерећење потрошача”, наводи се у саопштењу медијима.

 

Електроенергетски систем ЗП ‘’Електродистрибуције’’ а.д. Пале није пројектован да издржи максимално једновремено оптерећење објеката који се грију електричним гријачима, односно не може омогућити да већина објеката пређе на гријање на електричну енергију.

 

Из Електродистрибуције позоравају да би самовољно прикључење нових потрошача могло изазвати озбиљне посљедице како на сам објекат тако и на комплетан електроенергетски систем дистрибутивног подручја.

 

Аутор: Редакција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *