Нед. дец 3rd, 2023

Промоција збирке пјесама ” Искре “- сав приход иде у хуманитарне сврхе

Поезија је химна душе.

Душа показатељ да смо људи.

Овим ријечима, млади пјесник Миленко Дачевић, најављује промоцију збирке пјесма ” Искре ” која ће бити хуманитарног карактера. Наиме, сав приход од продаје књига донираће у фонд за реконструкцију крова храма Успенија Пресвете Богородице у Чајничу.

За себе каже да је правник по струци. Дисидент по опредјељењу. Пјесник по дару.

Када и гдје ће се одржати поменута промоција?

Иста је планирана за другу половину априла. Заједно са пријатељима и сарадницима припремам велику промоцију у Дому културе ” Филип Вишњић ” у Чајничу. Потрудићемо се да обогатимо културни садржај, биће ту рецитовања, пјесме, музике… Желим на тај начин да се захвалим читаоцима који ме годинама подржавају.

Шта Вас је мотивисало на овакав карактер промоције?

Захвалност Богу на дару и таленту. Све што сам у животу постигао дугујем Господу. У Чајничу се налази највећа Православна светиња у Босни и Херцеговини, и једна од највећих Православних светиња у свијету уопште, Чудотворна икона Мајке Божије Чајничка Красница. Чувала је овај народ вјековима, даривала сваким добром, исцјељивала, помагала… Наши преци су то знали да поштују. Ми смо данас у обавези да се одужимо бар мало, тако што ћемо обновити Њене дворе. Црквена општина Чајниче покренула је акцију прикупљања неопходних средстава за извођење грађевинских радова. Ја хоћу да дам свој мали и скромни допринос. Више од тога да позовем вацијели српски народ на помоћ. Даривањем бивамо даровани. Дјелимо да би смо били удостојени више добити. У осталом зашто постојимо?

Шта за Вас предстваља поезија?

Поезија је најпотпунија манифестација бића, доказ његове индивидуалности, самосвјести. Њено егзистирање је сублимација љубави, осјећаја емпатије, спремности на жртву, националне историје, славне прошлости, животне радости. Поезија је најчвршћи стуб наше културе. Она је њено најснажније изражајно средство, најсветлији пламен националне оплемњености. Поезија духовно надахњује, морално уздиже, ствара осјећај неизмерног задовољства.

Шта за Вас значи бити пјесник?

Највећа титула којом сам дарован, привилегија које сам удостојен. Пјесник је најсјанија звијезда неба свог народа. То потврђујем искуствено, изводом из прилике да се бавим најразчитијим облицима јавног делања, пословима, активностима… Ја сам вјенчан са стиховима.

Шта Вас инспирише на стихотворење, како су настајале Ваше пјесме и која Вам је најдража награда?

Љубав у својој пуној величини, сјају, најпотпунијем значењу. Вољети, значи бити способан поднијети живот. Пјесме су настајале у снази радости, љепоти прољећа, патњи, бојама јесени, поштовању традиције, захвалности Богу, духовној спознаји, дивљењу сунцу, чарима ријеке, оштрини мраза, мирису поља, силини планина… Најдража награда ми је изузетно велико, неочекивано интреивање за моју збирку, широм региона. Људи се јављају, траже књигу… Захваљујем свима на подршци и промовисању, вама новинарима нарочито, писали су и објављивали портали, емитовале телевизије…

Шта можемо очекивати након ” Искри ” ?

Нову збирку пјесма ” Твоје поета “, која ће бити објављена крајем ове или почетком наредне године. Увелико пишем, у потпуној стваралачкој ватри. Дишем поезију, постаје ми неопходна. Срећан сам због тога.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *