Test za otkrivanje stranih plaćenika

Nije Roršahova, ali jeste mrlja na nekada prirodno lepom licu. Ovo što vidite može da posluži kao brzi test za otkrivanje stranih plaćenika.

Ovo je TE Gacko. Gotovo 40 godina proizvodi struju od čije prodaje živi opština, regija, pa dobrim delom i RS. Ona služi i za finansiranje stranke na vlasti, ali ćemo to ostaviti za neku drugu priču.

Poenta je kako ova slika otkriva strane plaćenike. Jednostavno.

Pogledajte prizor. Ako vidite jednu idilu, potentnu firmu, radnike koji dolaze na posao, primaju platu, život koji buja. Ako još date mašti na volju, ukazaće vam se eventualno i neki vodotok sa pastrmkom koja se praćaka, cvetne leje i fontane, parkovi i drvoredi. To je pokazatelj da sigurno niste strani, ali možda jeste direktorov plaćenik. Ili prosto ulizica. Ili, čak, sam direktor, glavom i bradom. Sve to se u našem društvu toleriše, pa i prihvata sa simpatijom.

Ako, pak, u ovom prizoru prepoznajete ekološku katastrofu, ranu na licu zemlje, dimnjak iz koga kuljaju tone pepela koje zasipaju okolinu, onda je velika verovatnoća da će vas sa skupštinske govornice etiketirati kao stranog plaćenika. U konkretnom slučaju, plaćenicu.

Ako se pitate zašto termoelektrana ovako radi, zašto nema filtera, ko je doveo u situaciju da mora samo ovako ili nikako, zašto je to postalo ljudima normalno i prihvatljivo da se tako vidiljivo atakuje na zdravlje i eko sistem, opet će iskoristiti skupštinsku govornicu, sastanak ili kafanski sto da ubeđuju publiku da ste deo lobija koji bi da ugasi ono od čega se živi. Dobro znamo šta se dešava sa laži koja se ponavlja.

A možda je dovoljno da se zapitamo: Postoji li zakon koji ovo dozvoljava? Ako je odgovor ne, zašto institucije to tolerišu? Imamo li mi policiju, inspekciju, resorno ministarstvo ili ih plaćamo uzalud?

Ako ih uzalud plaćamo, onda da konstatujemo da živimo u sistemu koji je podešen da protežira loše prakse, ljude i navike.

Jedan izvitoperen, naopak sistem. Ovoj Alisi to nije zemlja čuda. Više liči na horor.

IZVOR: Analiziraj.ba/Milanka Kovačević

foto/Direkt

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *