Сарајево тренутно нема ниједну вакцину

Грађани Федерације БиХ још чекају испоруку прве количине вакцина набављених директним путем. У међувремену су потрошене све вакцине добијене на неки други начин, због чега је у Кантону Сарајево, највећем међу укупно 10 у том ентитету, тренутно обустављен не само процес вакцинисања, него и ревакцинације. Сарајлије су огорчене, док представници кантоналне власти обећавају скоро рјешавање проблема.

Ескалација нагомиланог незадовољства грађана догодила се у уторак, кад је група вакцинисаних, углавном старијих људи, на температури од 35 степени узалудно чекала да се отворе просторије спортске дворане „Зетра”, у којој је, према раније утврђеном термину, требало да добију и другу дозу вакцине. У неко доба, како су извијестили локални медији, саопштено им је да вакцина нема.

Након тог скандала услиједиле су и реакције одговорних, и то тако да је ојађеним грађанима остало нејасно ко је крив што је њихово ревакцинисање доведено у питање. Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић, уз опаску да му је нејасно зашто се људи позивају на ревакцинацију кад вакцина нема, рекао је да министарство којим руководи „није надлежно ни за набавку вакцина, нити за организацију процеса вакцинисања”. То је, према његовим ријечима, у надлежности Завода за јавно здравство.

Координатор за имунизацију у Кантону Сарајево Адемир Спахић раније је најавио да би нова испорука вакцина за потребе тог кантона требало да стигне 23. јуна. Све и да буде тако, неизвјесно је колико ће Сарајлије морати да чекају да поново крене процес вакцинисања и ревакцинације, јер те вакцине морају проћи провјеру у Агенцији за лијекове БиХ, која може потрајати уколико је ријеч о новој серији вакцина.

Из Владе Федерације БиХ, најодговорније за набавку вакцина, нема реакција кад је ријеч о тренутној ситуацији, која доводи у питање не само животе Сарајлија, него и свих других грађана тог ентитета. Ћуте и политички представници Бошњака, који су ових дана жестоко критиковали своје суграђане што одлазе у Србију на вакцинисање, јер их Србија, како је то рекао посланик Странке демократске акције у парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић, „вара тиме што их бесплатно вакцинише”.

ИЗВОР: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *