Сваки трећи на бироу без дана радног стажа

Од 89.549 лица, колико их је на евиденцији незапослених у Републици Српској, чак 31.465 њих нема ни дан радног стажа.

У Заводу за запошљавање РС казали су да је на евиденцији незапослених на крају јула ове године било 89.549 незапослених, што је за 186 лица мање у односу на исти период лани.

– Од укупног броја незапослених 31.465 лица нема радног стажа, док на посао десет година и више чекају укупно 17.822 незапослене особе – казали су “Гласу Српске” у Заводу за запошљавање РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је много лица на бироу само да би остварили здравствено осигурање.

– На тај проблем ми годинама указујемо. Велики број тих људи не тражи посао и ту су само да би остварили нека права. Добар дио њих налази се у сивој зони, имају неке своје бизнисе или код некога раде, те се баве пољопривредом. Постоје и они који се ничим не баве и које издржавају чланови породице – рекао је “Гласу Српске” Тривић.

Нагласио је да је у посљедњих годину дана Завод за запошљавање покренуо многе измјене које су допринијеле смањењу броја оних који су само фиктивно на бироу.

Економисти истичу да у Српској има свакако оних који бирају посао и не желе да раде обичне послове, ни оне на дневницу.

– Чињеница је да наши савјетници за незапослене раднике немају довољно времена и прилика да све који су евидентирани као незапослени посјете и обиђу те виде да ли ти људи раде неки други посао. Потребно је утврдити да ли су и ко од њих на бироу само због здравственог осигурања. Тај проблем је потребно ријешити. Тренутно је на Заводу за запошљавање концепт активних и пасивних тражилаца посла. Постоје и друга рјешења осим овога које ми имамо, али вјероватно је ово корак ка преласку на евиденцију здравственог осигурања у здравственим фондовима незапослених лица која не траже посао како би Завод за запошљавање био усмјерен ка помоћи онима који заиста траже запослење – рекао је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да је данас тешко наћи некога за најобичније послове.

– Многи бирају и не желе ништа да раде. Проблем је посебно код тих најобичнијих послова, као што је кошење траве и томе слични послови – навео је Павловић.

 Искуство

Недостатак радног искуства је и озбиљна препрека на путу до запослења.

– Недостатак искуства је често главни разлог због којег људи годинама остану ван тржишта рада. Пројекти новог запошљавања били су раније намијењени баш за ову групу незапослених, али су често били злоупотребљавани у пракси – навели су послодавци.

ИЗВОР: Глас Српске/Маријана Миљић Бјеловук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *