22/02/2024

Суд поништио незаконите одлуке скупштинске већине у Источној Илиџи

Редакција портала Катера из поузданих извора упозната је са епилогом судских спорова који су вођени пред надлежним судом у Источном Сарајеву, с циљем побијања, како је суд утврдио, незаконитих аката Скупштине општине Источна Илиџа, а који су се односили на смјену предсједника Скупштине општине Источна Илиџа, те руководилаца предузећа и установа којима је Општина Источна Илиџа оснивач.

Наиме, како сазнајемо, у мају 2020. године, Окружни суд у Источном Сарајаву, поступајући по тужбама Рада Ћосовића, Милана Тошића, Тијане Гаврић Мичић и Борислава Кењића, у управном спору против незаконитих одлука Скупштине општине Источна Илиџа, којима су наведена лица смијењена са функција које су вршили, доноси јасне пресуде: тужбе се уважавају и оспорени акти поништавају.

Као посљедица тога, буџет Општине Источна Илиџа оштећен је за преко 30.000 КМ, у корист накнаде судских трошкова и права из радног односа. 

Ради подсјећања јавности, вратићемо се у октобар 2019. године.

Грађани Источне Илиџе, али и цијеле Републике Српске, са великом пажњом су пратили XXIII сједницу Скупштине општине Источна Илиџа, која је одржана 4. октобра 2019. године, када је формирана нова скупштинска већина предвођена СНСД-ом, а са мјеста предсједника СО смијењен Раде Ћосовић.

Са истим занимањем пратила се и III посебна сједница СО Источна Илиџа, која је одржана 18. октобра 2019. године, када су са функција в.д. директора смијењени руководиоци ЈКП Комил, ЈП „Аутобуска станица Источно Сарајево“ и Дома здравља Источно Сарајево. 

Одборници СДС-а и ПДП-а у СО Источна Илиџа, који су од 4. октобра наставили да дјелују опозиционо, смијењени предсједник Скупштине, г. Раде Ћосовић, начелник општине Маринко Божовић и комплетно руководство општине, указивали су да су одлуке незаконите и да процедура није испоштована.

Представници нове скупштинске већине, предвођене СНСД-ом, том приликом су изјављивали да ће суд пресудити, што је током прошлог мјесеца и учињено, али у корист смијењеног предсједника СО И. Илиџа и смијењених руководилаца предузећа и установа.

Како наглашава наш извор, одборници који чине скупштинску већину у Општини Источна Илиџа сада треба да образложе грађанима ове општине, у чијем су интересу у обавези да дјелују, зашто су због појединачних и страначких интереса прокоцкали преко 30.000 КМ из буџета Општине Источна Илиџа? Зашто су стопирали све развојне пројекте Општине? Зашто су, зарад својих функција, да не кажемо фотеља, занемарили интересе наших грађана?

ИЗВОР: Катера

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *