Сре. дец 6th, 2023

Требиње: Привреда у минусу, а хвале се новим запошљавањима

Пројекти Завода за запошљавање РС којима се подстиче запошљавање и самозапошљавање лица са евиденције Завода идеја је која би правилном расподјелом и контролом јавног новца могла дати добре резултате.

Међутим, изгледа да се претворила у промоцију функционера владајуће партије са помпезним изјавама за медије о броју лица запослених на овај начин, иако је, незванично, ова идеја подстакла бахатост приватника, односно послодаваца који у сарадњи са локалним политичарима “запосле” раднике само да би добили новчане накнаде од Завода, а онда те исте раднике након одређеног периода шаљу на улицу. Али, закон им је то омогућио!

У обиласку Херцеговине директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић сусрео се са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем. У Требињу ће кроз три пројекта Завода за запошљавање Српске и Града Требиња бити запослено 87 лица, од којих 16 из борачких категорија, пише портал Требиње.рс.ба.

извор: требиње.рс.ба

„Умјесто првобитно предвиђених 300 лица биће запослено 1.300. То је веома важна одлука Владе Српске да подржи додатна запошљавања људи који желе да се запосле или самозапосле“, навео је градоначелник Ћурић.

А можда у Требињу постоје и неки људи са евиденције Завода који не желе да се запосле (!?).

Новозапослених кроз ова три пројекта у Требињу биће 87, што је значајно, али у исто вријеме премало да би се хвалили ако узмемо у обзир да је чак 230 новопријављених лица на евиденцију Завода за запошљавање само у мају ове године, подаци су са званичне странице Завода за запошљавање Републике Српске.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић навео је да је у Требињу веће интересовање било за пројекте привреде него за борачке категорије, што је разумљиво јер Требиње има развијенију привредну активност.

(А можда и борци бојкотују градоначелника с обзиром да је у мају ове године током посјете Требињу инсистирао да прими само Миломира Савчића, предсједника Борачке организације Републике Српске, доказавши још једном да не жели никакву сарадњу са представницима Градске борачке организације Требиње. Осим тога, најављених 100 КМ помоћи Владе борачким категоријама, уз ригорозне услове, борци још увијек нису добили. “Због неорганизације у локалним заједницама од укупно 14 757 бораца новчана помоћ уплаћена је за 2 197, кажу у министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске”, пише портал БНТВ.)

Шеф клуба одборника За правду и ред листе Небојше Вукановића у Граду Требињу Ђорђе Вучинић, сматра да овакви пројекти запошљавања, односно “дар” који СНСД носи, захтијева са собом и противуслугу.

Као што то градоначелник Ћурић каже ‘храбра и несвакидашња одлука за запошљавањем’ у Требињу управо осликава тужну слику из 2020. године у којој смо имали здравство, ИАТ, пољопривреду и енергетику у драстичним губицима, а знамо да су то области које запошљавају највише Требињаца. Тачно је да је пандемија донијела са собом ужасне посљедице, али чини се да је највише дјеловала управо на хиљаде Требињаца који су остали без својих послова у сусједном Дубровнику”, каже у изјави за СПИН Инфо Ђорђе Вучинић.

извор: Моја Херцеговина

Број лица из Требиња која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање прошлог мјесеца износио је 10.290. Занимљиво је да је број незапослених лица смањен у односу на мјесец април што је статистички добар показатељ, али и варка којом се наши функционери служе да прикажу благостање у држави не спомињући да је од 619 лица “скинутих са биро-а” у прошлом периоду само 233 њих запослено, а остали су избрисани са евиденције због обављања приватне дјелатности или њих чак 210 по другом основу (!) што вјероватно значи да нису испоштовали документ који Завод редовно тражи од оних који су на евиденцији, а то је да се обавезују да ће сами тражити посао. Да добро сте чули, лица са Завода који је основан да вас запосли тражи да посао тражите сами, земља апсурда!

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *