У гатачком селу Луковице на славу уз помоћ чамаца

Никољдан је у Гацку најчешћа слава, а у селу Луковице, киша која је непрестано падала посљедња два дана, зачепила је све поноре и пресјекла прилазе селу. Формирало се право језеро па ће гости уз помоћ чамаца увеличати празник домаћинима.

 

 

 

Није ово први пут причају мјештани Луковица за “Глас Српске”, па је сада најједноставније чамцем доћи до људи који славе Светог Николу.

 

У Херцеговини је пракса да се слави и уочи славе, па ће екипе бити оперативне већ од данас.

 

Мјештанин Марко Милошевић присјећа се за “Глас” да је нешто слично било 2013. године, а најтеже 2010. године. На то су навикли, па кући су увијек чамци спремни, посебно у јесен и прољеће.

 

– Велика количина киша загушила је поноре, па не могу да приме воду и само расте ниво. Једноставно, формира се језеро и пресјече пут. Онда крене вода из пећине и настаје ситуација као сада – додаје Милошевић.

 

Каже нам, да није први пут да “званице” уочи овог празнике иду искључимо чамцем.

 

– Тако је било у посљедњих десетак година, два пута, па се на рачун тога и причају шале. Хвала Богу све је безбједно, а људи су спремни. Уз то, постоји и један алтернативни пут, али се мора ићи преко крша – додао је Милошевић.

 

И док већини села гатачке површи сметови и ниске температуре нанесу велике проблеме, мјештани Луковица не радује се претјерано киши.

 

Ипак и за то су нашли рјешење – чамац, који у шали кажу да је подједнако важан као и ауто.

 

ИЗВОР: Глас Српске/ Милош Васиљевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *