Нед. дец 3rd, 2023

Чекајући безгрешне, паметне, образоване, правдољубиве и храбре политичаре

Пише: Данијел Михић

Док стрпљиво, сигурно и лудо чекамо неке нове безгрешне, паметне, образоване, правдољубиве и храбре политичаре без тјелесних и душевних мана који ће све преко ноћи промијенити и поправити, ево шта можемо урадити сами да нам буде бар мало боље у животу:

1) престати непрестано и око свега кукати. ОК, нисам за усиљену, неутемељену и нездраву позитивност, али мајка му стара, не морамо нон стоп емитовати песимизам и додатно загађивати нашу суморну и отровну друштвену атмосферу.

2) преузети свој дио одговорности, урадити шта се и колико може да стварност буде бар мало смисленија, племенитија и подношљивија. Ситан, несебичан гест, поглед на неко умјетничко дјело које шири видике, добра музика, филм, стрип…

3) угледати се на честите примјере из богате прошлости, поставити светионике изнад својих глава да ка њима стремимо, а не да се тјешимо да смо бољи од оних који су у дубљем блату. Лет или живо блато, нема трећег.

4) пронаћи зрно части, људскости и поштења у себи, које свако има, засадити их на најбољу земљу у својој души, да расту, јачају и дају плодове.

5) пазити на мисли, не теретити ум смећем, бирати испашу на којој мозак пасе. Квалитетне и здраве мисли су већ пола слободе.

6) имати часне, личне интересе, али упоредо имати осјећај за општи интерес суграђана, свог народа, и околних народа. Једно прати друго и једно без другог не иде успјешно.

7) јачати карактер и снажити сопствену личност. Доносити сопствене одлуке док страхови коначно не попусте. слушати друге, улазити у “њихове ципеле”, покушати разумјети.

9) имати моћна врата у глави за деструктивне људе, да им се затворе.

10) опростити тамо гдје има смисла.

Опраштањем скидамо терет са себе, а стварамо себи кредит да и нама буде опроштено.

11) не гледати у друге, не чекати да неко трећи нешто покрене, не очекивати подршку ни лијепу ријеч, а опет знати да само здрава и цјеловита личност овдје може опстати.1

2) учити из пораза, да постану мотив за борбу, а не одустајање.

Побједнички менталитет.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *